Yazarlar
Her anne adayı, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek ister. Bunun için toplumda bilinen birçok doğru ve yanlışlar var. Peki bu doğrular ne kadar doğru, yanlışlar ne kadar yanlış?
Aslında doğru bildiğimiz o kadar yanlış ya da yanlış bildiğimiz o kadar doğru var ki... Yapılan yanlışlıklar, hem anne adayının hem de bebeğin hayatını riske atabiliyor.
Sen İki Canlısın, İki Kişilik Yemek Ye!
Anne adayının, hamile kaldıktan sonra iki kişilik yemek yemesi hatalı bir beslenme davranışıdır. Hamilelikte beslenme oldukça önemlidir ve anne adayının hamilelik süresince 9 ila 12 kilo alması idealdir.
Gebelikte Cinsel İlişkiye Girilmez!
Herhangi bir düşük ya da erken doğum riski yoksa gebelikte cinsel ilişkinin bebeğe bir zararı yoktur. Risk durumlarında ise cinsel hayat biraz kısıtlanabilir.
Hamile Kadın Aşerdiği Gıdayı Tüketmezse Bebeğin Bir Uzvu Eksik Olur.
Aşermek gebeler için psikolojik bir durumdur. Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenme temel kural olmalıdır. Aşerilen yiyeceği tüketememenin bebekte organ eksikliğine ya da sağlık problemine yol açacağı düşüncesi doğru değildir.
Hamilelikte X-Ray Cihazından Geçilmez, Akciğer Filmi Çektirilmez!
X-Ray cihazları hamileler ve bebekleri için büyük risk taşımamaktadır. Bununla birlikte akciğer filmi esnasında alınan radyasyon oldukça düşüktür. Bu nedenle sağlığı tehdit eden bir risk bulunmamaktadır.
Hamilelikte Saç Boyatılmaz!
Anne adayları, hamilelikte saç boyatabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; kimyasal maddelerden kaçınmaktadır. Bununla birlikte saç boyamak, organ gelişiminin tamamlandığı ilk 3 aydan sonra yapılmalıdır. Perma ise, hamileliğin hiçbir döneminde uygulanmamalıdır.
Gebelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir!
Gebelikte diş hekimine rutin kontrol yaptırmakta herhangi bir zarar yoktur. Ancak dişe herhangi bir müdahale yapılacaksa, hamileliğin 3-6 ayları arasında yapılmalıdır. Ancak apse tedavisi gibi bir durum söz konusuysa bu acil bir durumdur ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Hamileyken Spor Yapılmaz!
Gebelikte hareketsizlik, spor yapmaktan çok daha risklidir. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler yapılabilir. Düzenli yapılan egzersizler, doğum sürecini de kolaylaştırmaktadır.
Birkaç Sigaradan Bir Şey Olmaz!
Gebelikte içilen her sigara bebeğe zararlıdır. Günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak düşük doğum gibi riskler de artış gösterir. Bu nedenle gebe kalmayı planladığınız andan itibaren sigarayı bırakınız.
Gebelikte İlaç Kullanılmaz!
Bulantı-kusma, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, mide şikayetleri gibi bazı durumlarda, bebeği ve hamileliği tehlikeye atmayacak birçok ilaç güvenle kullanılabilir.
Haberin Devamı
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
Haberin Devamı