Ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır kullanılan doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonları içerir. Bu hormonlar kadınların yumurtalığını uyaran hormonları baskı altına alarak yumurta gelişimini engeller ve hamileliğin önüne geçer.
Doğum kontrol haplarından verim alınması için zamanında ve eksiksiz alınması gerekir. Hamile kalmaya karar verdikten sonra bu hapların kullanımı kesilir ve iki üç ay normal korunma yöntemleri ile korunmaya devam edilir. Bu süre içerisinde birkaç kez adet gördükten sonra hamilelik için hazır hale gelinir.
Hap kullanımı bırakıldıktan sonra genellikle kısa süre içinde doğurganlık geri döner. Ancak genellikle hap almayı bıraktıktan sonra vücudun eski haline dönmesi veya yapay hormonların vücuttan atılması için biraz zamana ihtiyaç vardır.
Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra vücut bazı hormonlardan arınmaya başlar ve kısa süre sonra menstrual döngü yeniden normal haline döner. İlk menstrual döngüde gebelik oluşma ihtimali vardır. Yumurtlama genellikle doğum kontrol hapını bıraktıktan 2 hafta sonra başlar. Bu durumda 2 hafta ile 6 ay arasında hamile kalınması olasıdır. Her ay hamile kalma şansı yaklaşık olarak %20'dir. İleri yaşlarda ise hamile kalmak biraz daha zorlaşabilir.
Uzmanlar doğum kontrol hapını bıraktıktan hemen sonra hamile kalmayı tavsiye etmez. Genellikle hamile kalmak için 2-3 kez adet görmeyi beklemek tavsiye edilir. Bazı kadınlar çok kısa süre içinde hamile kalırken bazıları ise daha uzun bir aradan sonra hamile kalabilir. Gebelik kısa sürede gerçekleştiğinde ise endişe etmeye gerek yoktur.
Doğum kontrol hapları kullanımından hemen sonra hamile kalınırsa hamileliğin ikiz bebek ile sonuçlanma ihtimali yüksektir. Hapların bırakılmasından sonra bir yıl boyunca normal yollarla gebe kalınmaz ise doktora başvurulmalıdır.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı