“Blastokist transferi” olarak adlandırılan işlem tüp bebek tedavisinin en önemli işlemlerinden biri. Laboratuvar ortamında oluşturan embriyo, oluşumunun 5. ya da 6. gününde kadına transfer edilir.
Blastokist transferi ile yapılan işlemlerde embriyonun transferinin daha kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün. Tüp bebek tedavilerinde sıklıkla karşılaşılan çoğul gebelik ihtimalini de azaltan transfer yöntemi, ailelerin çocuk sahibi olma planlarını daha rahat yapabilmelerine yardımcı oluyor.
Blastokist Transferi ile Elde Edilen Avantajlar Nelerdir?
Blastokist transferinde elde edilen en büyük avantaj ise başarı oranının çok daha yüksek olması. Potansiyeli yüksek olan embriyoların seçilebilmesine olanak sağlayan transfer yönteminde ayrıca canlılığı yüksek olan embriyo sayısı daha düşük tutuluyor. Bu da çoğul gebelik oluşma ihtimalinin azaltmasında çok etkili.
Blastokist transferi ile embriyonun gelişimi daha iyi gözlemlenebilmesi mümkün. Bu gözlemler sayesinde embriyonun gelişim potansiyeli yüksek olduğu dönemlerde dondurulmasıyla gerçekleşir.. Oldukça avantajlı olan transfer tekniği ile artık tüp bebek gibi stresli bir süreç sorun olmaktan çıkıp daha konforlu bir şekilde geçirilir.
Blastokist Transferinin Farkı Nedir?
Blastokist transferi son yıllarda kullanılan, gelişen tıp teknolojilerine bağlı olarak klinikler tarafından da her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanan bir yöntem. Tüp bebek tedavisi ilk uygulandığı dönemlerde transfer işlemi embriyoların döllenmesinden sonraki 48 saatin sonunda yapılırdı. Çünkü bu transfer sürecinde embriyonun ne kadar canlı kalacağı belirlenemezdi.
Embriyonun geliştirildiği solüsyonun sürece olan etkisi bile tahmin edilemiyordu. Gelişen teknikler ile birlikte embriyoların yapısı ve gelişimi çok daha etkili bir şekilde gözlenebilir hale geldiği için tüp bebek tedavisinde başarı oranı oldukça yükselmiş oldu.
Günümüzde ise transfer için beklenen süre 48 saatten 72 saate kadar yükseltildi. Blastokist transfer yönteminde ise transfer işleminin 5 ve 6 gün sonra yapılması mümkün oluyor. Bu durumda başarı ihtimali yüksek olan embriyoların daha kolay bir şekilde seçilmesine yardımcı oluyor. Transferin adının blastokist olmasının nedeni de embriyonun rahme tutunmadan önce geçirdiği son aşamaya da bu adın verilmesinden kaynaklanıyor.
Bu transferde başarı oranının yüksekliği, çoğul gebelik oluşumuna neden olan çok sayıda yüksek canlılık oranına sahip embriyo transfer edilmesi ihtimalinin ortadan kalkması tekniğin gelişmesine ve yaygınlaşmasını sağlar.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı