Yüzün merkezinde bulunan burun, yüz güzelliği ve ifadesini en fazla etkileyen organdır. Estetik açıdan güzel durmayan burunlar, çoğu zaman özgüveni zedeleyebilir.
Rahat nefes alabilmeyi ve estetik güzelliği yakalamayı amaçlayan burun ameliyatlarında doğallık oldukça önemlidir. Dünyada en sık yapılan ameliyatlardan biri olan burun ameliyatları, kişiye özel olarak planlanmalıdır. Her burun şekli, herkese yapılmaz. Burun estetiğinde taklitten daha çok yüz hatlarına en uygun olacak şekilde planlanmalıdır. Burun ameliyatlarında, fonksiyonel anlamda sorunların çözülmesi ve doğal bir görünüm yakalanması oldukça önemlidir.
Burun Estetiği Ameliyatlarında Kullanılan Teknikler
Açık ve kapalı olmak üzere burun estetiği ameliyatlarında 2 teknik bulunur. Muayene sonrasında hastaların durumuna göre her iki teknik de kullanılabilir. Burnunda ileri derecede deformite bulunmayan, büyük değişiklik gerektirmeyen, ileri derecede deviasyonu(eğrilik) bulunmayan hastalarda rahatlıkla kapalı teknik kullanılabilir. Fakat bu durumlar mevcutsa ve bu ameliyat bir revizyon ameliyatıysa açık tekniğin kullanılması daha doğrudur.
Hangi Teknikte Şişlik Ve Ağrı Daha Az Hissedilir?
Kapalı teknik ile açık tekniğin ameliyat sonrası iyileşme süreci açısından hiçbir farkı yoktur. Oluşacak şişlikler, hissedeceğiniz ağrı, burnunuzda oluşacak akıntılar, şişliklerin geçme süresi gibi durumlar her iki teknikte de aynıdır. Kapalı tekniğin farkı burun ucunda kesi olmamasıdır. Ama açık teknikte yapılan kesi de uzun dönemde neredeyse hiç iz bırakmadan iyileşiyor. Piezo tekniğinde ayrıca burun için bağları, sinirleri ve damarları daha koruyucu bir şekilde cerrahi yapmak mümkün oluyor. Bu da uzun dönemde iyileşme sürecini ve şekillenme sürecini hızlandırıyor, burun ucu hissiyatı daha erken geri geliyor.
Burun estetiği ameliyatında daha estetik bir görünüm elde edebilmek için burun kemerinin şekli değiştirilebilir, küçültülebilir, burun ucu küçültülebilir ve kaldırılabilir, burun delikleri küçültülebilir veya simetrik hale getirilebilir. Ayrıca alın burun ve burun dudak arası açılar düzenlenebilir. Bunun dışında nefes alma problemine neden olan polip, deviye septum ve konka büllosa gibi halk arasında da sinüzit veya sinüsler denilen problemler de giderilir.
Let-Down Tekniği Nedir?
Let-down tekniği aslında 1970lerde kullanılmış ve yayımlanmış olan Push-down tekniğinin modifiye edilmiş ve yeni yeni yaygınlaştırılan, yenilikçi bir teknik olması sebebiyle de daha çok genç plastik cerrahlar tarafından kullanılan bir tekniktir.
Bu teknik ile burun sırtından kemik veya kıkırdak çıkarmadan burun kemeri küçültülüyor veya istenilen şekle getiriliyor. Bunun avantajı burun sırtının doğal yapısının korunmasıdır. Bu sayede hasta hem doğallığını koruyor, hem de estetik bir görünüme kavuşuyor.
Piezo Burun Estetiği Nedir?
Piezo teknolojisiyle artık burun kemiklerine işlem yaparken keski, törpü gibi aletleri kullanmak gerekmiyor. Kemiklere daha kansız, kontrollü işlem yapılarak morluk riski ve istenmeyen kırık riski en aza indiriliyor. Piezo teknolojisi henüz sadece açık teknikte uygulanabilmektedir ancak kapalı teknikte de yine mikromotorlar yardımıyla aynı sonuçlar alınıyor.
Burun Kemiği Kırmadan Rinoplasti Yapılabilir Mi?
Rinoplasti ameliyatlarında burun ucu ameliyatları dışında burun kemiğine her zaman işlem yapılır. Ameliyatta burun kemiği kırılmıyor, kesiliyor ve şekillendiriliyor. Bunu yaparken eskiden olduğu gibi törpü, keski, çekiç gibi aletleri kullanmak yerine piezo elektronik cihazları veya mikromotor cihazları kullanarak dokulara, kılcal damarlara ve sinirlere hasar vermeden kemik şekillendirme yapılabiliyor. Bu sayede ameliyat sonrası kanlı akıntılar ve morluk riski en aza indirgeniyor.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk hafta hastaların çalışmadan istirahat etmeleri gerekir. Bu süre zarfında burnun darbe almadan korunması sağlanmalıdır. Burnun üzerine yatılmamalı, duş alırken boynun yukarı kısmına su değmemesine özen gösterilmelidir. Saçlar ayrı olarak yıkanmalı ve baş geriye doğru yatık vaziyette dikkatlice su tutulmalıdır. Şişlikler ilk 3 gün artma eğiliminde olup gözaltlarına doğru ilerler. 72 saat dolunca şişlikler azalmaya ve ameliyat sonrası dönem artık hafiflemeye başlar. 7 gün dolduğunda sadece burunda sınırlı bir şişlik kalabilmekte ve sonraki 2 hafta içinde bu şişliklerin yaklaşık yüzde 80-90’ı geçmektedir. Bundan sonra şekillenme süreci başlar ve bu süreç ince derili hastalarda 6 ay-1 yıl civarı, kalın derili hastalarda 2-3 yıl civarı sürebilmektedir.
• Diş fırçalama işleminde dişlere baskı uygulamadan, hafif bir şekilde fırçalanmalıdır.
• İlk hafta sonunda hasta burnundaki bantlar ile iş başı yapabilir, ancak ağır kaldırmaması gerekir.
• Yine ilk 3 gün burun içi yaralarının iyileşmesi adına, hastaların sigara içmemesi önerilir.
• İlk 30 gün boyunca burun estetiği ameliyatı olan hastalarımızın güneş gözlüğü dahil herhangi bir gözlük kullanmaması gerekmektedir. Tamamen iyileşme 3-6 ay sürebilmektedir.