Kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de adet geciktirici ilaçlardır. Elimizden olmayan sebeplerden dolayı bazen adet dönemimizi geciktirmemiz gerekebilir. Her ilacın kullanımından önce olduğu gibi bu ilaçların da kullanımından önce mutlaka bir hekimle görüşmek ve hekim kontrolünde kullanmak gereklidir. İsterseniz bu ilaçlar hakkında biraz bilgi sahibi olalım.
Kullanım amacı ve işlevi nedir?
Adet geciktirici ilaçların kullanım amacı genellikle kullanıldığı andan itibaren olacak adeti ötelemektir. Kadınlar her ay yumurta olgunlaşırken östrojen, olgunlaştıktan sonra da progesteron hormonu üretirler. Bu hormonların etkisiyle yumurtalıklardaki yumurtalar çatlar ve döllenmeye hazır hale gelir. Döllenme oluşmadığında ise bu hormonlar azalmaya başlar ve adet süreci başlar. Dışarıdan herhangi bir müdahale ile bu hormonların düşüşe geçmesi engellenirse adet döngüsü ertelenmiş olur.
Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?
Bu tür ilaçları genellikle beklenen adet döneminde 2-3 gün önce kullanmak gereklidir. Bu ilaçlar kullanılmadan mutlaka bir jinekolog ile görüşmek gereklidir. İlaç bazen günde 2 kez kullanılabilirken bazen günde 3 kez de kullanılabilmektedir.
Geciktirici ilaçlar sonrası adet nasıl olur?
Adet geciktirici ilacın kullanımı bırakıldıktan 1-3 gün sonra adet başlayacaktır. Geciktirdiğiniz adetiniz beklenenden fazla miktarda olabilir, bazen de daha uzun sürebilir. Adet döneminizi ertelemeniz bir sonraki adet döneminizi de etkileyebilir.
Yan etkileri nelerdir?
Hormon içeren her ilaçta olduğu gibi bu tip ilaçların da yan etkileri görülebilmektedir. Bu yan etkiler ilaç bırakılıp, adetler kendi düzenine dönünce normale dönecektir. Adet dönemi sonrasında lekelenme tarzında kanamalar ve bulantı, kusma, halsizlik görülebilir. Her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlarda da alerjik reaksiyon en önemli yan etkilerden biridir ve ne yazık ki bunu öngörmek olası değildir.
Gebelikten korur mu?
Adet gecikmesi sağlayan bu tip ilaçlar yumurtlamayı engellemezler. Adet ötelense de yumurtlama devam eder. Bu sebeple tek başlarına gebeliği önleyici etkileri yoktur. Bu dönemdeki birlikteliklerden de gebelik oluşabilir.
Ne kadar geciktirilebilir?
Adet geciktirici ilaçlarla adetin en fazla 10 gün geciktirilmesi uygundur. Bu ilaçlar doğal adet döngüsünü bozduğu için 10 günden fazla kullanılması önerilmez.
Adet geciktirici ilaç kullanımı kısırlık yapar mı?
Adet geciktirici ilaçların hormonal bir probleme neden olduğu henüz gösterilmemiş olup, tek başına kısırlığa neden olmazlar. Ancak uzun vadede, çok fazla kullanıldığında yumurtalık ve rahim arasındaki döngüyü bozabilir ve gebe kalmayı zorlaştırabilirler. Bu sebeple yılda en fazla 1 veya 2 kez hekim kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
-Uzun süre kullanımlarında problemlere neden olabilen bu ilaçları alışkanlık haline getirmeyin.
-Yılda 1 ya da 2 kereden fazla kullanmayın.
-Hekiminizin önerdiği sürede ve dozda kullanmanız önemlidir.
-40 yaş ve üzeri kadınların, karaciğer hastalığı olanların, akciğer embolisi geçirmiş hastaların ve meme kanseri öyküsü olan kişilerin adet geciktirici ilaç kullanmaması gerekir.
Op. Dr. Meral Sönmezer
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı