Liposuction sanılanın aksine bir kilo verme yöntemi değil, vücut şekillendirme yöntemidir. Vücutta biriken fazla yağları yok ederek kişinin rahatsızlık duyduğu alanları azaltmak için tasarlanmıştır. Bu işlem sonucunda vücut şekillendirilir ve istenilen görünüm elde edilir. Liposuctionın kalıcı bir kilo verme yöntemi değil, destekleyici bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.
Ameliyat sonrası kişi sağlıklı beslenmeyi ve düzenli egzersiz alışkanlıklarını yaşam düzenine dahil etmelidir. Aksi halde kişi tekrar kilo alabilir. Yağ aldırma olarak da bilinen liposuctionın amacı bölgesel zayıflamadır. Bu yöntem sayesinde bel, basen, popo, kol gibi yağ kaybına dirençli bölgelere uygulanabilmektedir.
Liposuction işlemi hakkında merak edilenler
Liposuction işlemi lokal anestezi ile başlar. Yağ dokusuna özel üretilmiş bir liposuction kanülü ile ulaşılır. Kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre yağ miktarı alınarak zayıflama sağlanır. Bu nedenle insanlarda kilo kaybından farklı olarak lokalize incelme görülür. Günümüzde kadınlar ve erkekler farkında olmadan estetik sorunlar yaşamaktadır. Liposuction estetik kaygılardan çok sağlık sorunlarına yönelik geliştirilmiş bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle kalıcı kilo kaybı için liposuction yapılmamalıdır. Uygulama kararı mutlaka bir uzman tarafından verilmelidir. İyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Daha etkili ve sağlıklı sonuçlar için 1 ay boyunca kişiye özel korse giyilmesi önerilir. 1 ay içinde net bir etki gözlenir.
Vaser liposuction
Vücut şekillendirme yöntemlerinde tercih edilen liposuction, vaser liposuctiondır. Vaser liposuction tedavisinde yağ dokusunu şişirmek için yağ dokusuna belirli bir miktar sıvı enjekte edilir. Özel bir kanül yardımı ile şişmiş yağ dokusu ses enerjisi verilerek eritilir. Ses enerjisi kullanılarak eriyen yağ dokusu liposuction ile sıvılaştırılır ve dışarı atılır.
Vaser liposuction yapılmadan önce birtakım ön işlemler yapılmalıdır. Kişileri bu sürece hazırlamak için toksik maddelerin vücutlarından atılması gerekir. Operasyon öncesi yapılan diyetle vücuttaki toksinler atılır, operasyon daha hızlı ve kolay olur.
İşlem sürecinde nelere dikkat edilmelidir?
Toksinlerden arınmış olan vücut ayrıca önceden tüketilen gıdaları sindirmesini sağlamak ve metabolik aktiviteyi yavaşlatmak için yaklaşık 10 saat aç kalmalıdır. Bu faktörlere dikkat edilerek ve bu aşamalardan geçtikten sonra kişi ameliyata alınır. Ameliyatın süresi doktora ve hastaya uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Ameliyattan sonra hasta doktor gözetiminde birkaç gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir ve taburcu olduktan sonraki ortalama 5 gün içinde günlük hayatına dönebilir.
Uygulama işlemi sırasında lokal yağ dokusuna ultrasonik ses dalgaları gönderilir, yağ yapısındaki bağlar yok edilir ve yağ dokusu eritilir. Bu sayede yağ sıvı halde çekilerek vücuda pürüzsüz bir görünüm kazandırılır. Uygulama işlemi sırasında ortaya çıkan yağlar özel bir kanül yardımı ile alınır. Bu işlemden sonra vücutta şişlik veya morluk oluşması çok daha azdır, bu da hastanın kısa sürede günlük hayatına dönmesini sağlar.
İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlar; sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, işlem sonrası korse kullanımına özen göstermektedir.
Cerrahi bir işlem olduğu için mutlaka alanında uzman ve tecrübeye sahip hekimler tarafından uygulama yapılmalıdır. Yanlış uygulamalar geri dönüşü zor sağlık sorunlarına yol açabilir.
Op. Dr. İlsun Aka
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
www.ilsunaka.com.tr
www.instagram.com/drilsunaka