Günümüzde bir çok kadın ve erkek tarafından bacaktaki incelikler, kalınlıklar ve eğrilikler oldukça önemseniyor. Kadınlar uzun, simetrik düzgün ve etkileyici bir bacak arzu ederken, erkekler ise kaslı bacaklar istiyor. Bacak estetiğinde ilk girişimler 70 'li yıllarda vücut geliştirme sporcularında başlanmıştır. Fakat o günlerden günümüze kadar bacak estetiği konusunda teknikler, yöntemler ve uygulamalar çok değişti. Etek boyları kısaldıkça kadınların bacaklarına verdikleri önem artmaya başladı. Bacaklarından şikayetçi olan kadınlar çoğu zaman pantolonla bacaklarını kapatmaya çalışsalar da bütün kadınlar elbise, etek giymeyi ister.
Çocukluk döneminde ki sağlıksız beslenme, uygun sporun yapılmaması ve genetik faktörler bacakta estetik sorunlara yol açabiliyor. Bacak estetiğinde amaç bacakları estetik, görsel, uyumlu ve çekici hale getirmektir. Bu sebeple fazlalık olan yerlerde doku hacmi azaltılıyor, eksik olan yerlere eklemeler yapılıyor. Bacağı şekillendirmek için eksik alanlara eklemelerde öncelikli tercihimiz genelde yağ greftidir. Yağ grefti liposuctionla vücuttan alınan yağ dokusunun özel bir işlemden geçtikten sonra tekrar vücudun eksik alanlarına verilmesidir. Yağ grefti uygun olmadığı koşullarda ise silikon protezler ya da dolgu maddeleri de kullanılabiliyor. Bacak estetiğinde yağ dokusunu bacak bölgesinden almadıysak genellikle karın, bel, basen, uyluk ve diz iç yanı gibi alanlardan alıp, eksik alanlara çok ince kanüllerle veriyoruz.
Burun estetiği veya diğer estetik operasyonlarında olduğu gibi bacak estetiği uygulamaları günümüzde uygun koşullar sağlandığında özel bir zaman dilimi gerekmediğinden değişik mevsimlerde rahatlıkla uygulanabilir.
Bacak estetik operasyonuna uygun adaylar
Bacaklarından şikayetçi hastalarımızı öncelikle detaylı bir muayeneden geçiriyoruz ve operasyon yapılıp yapılamayacağına karar veriyoruz. Uygun Bacaklarda oluşan estetik sorunlar kendi içinde bir çok bölüme ayrılıyor. Kalın bacak, ince bacak, 'O' parantez bacak, asimetrik bacak, 'X' çapraz bacak ve dalgalı bacak gibi deformasyonları kapsıyor. Bacakta yağlanma en çok kalçada, uyluk ve diz içlerinde oluşuyor. Bu tip yağlanma şekilleri bacağı kısa ve kalçayı düşük göstererek estetik olmayan bir görüntüye yol açıyor.
Hepimizin bildiği gibi bacakların estetik ve vücut ölçüleri ile uyumlu olması kadın vücudunda önemli bir güzellik sembolüdür. Bacak şekillendirme ve tasarımında birkaç farklı işlemin bir arada iyi düşünülerek yapılması gerekiyor. Kalın bacağın nedenleri arasında kalın kemik yapısı, gelişmiş kaslar veya fazla yağ dokusu önemli faktörler. Genelde yapısal olarak fazla yağ dokusuna bağlı kalın bacaklar yaygındır. Bu durumlarda ayak bileği ve diz altı kalınlıkları dahil liposuction, superdry veya lazer lipoliz ile inceltilebilir, yalnız kemikte kalınlık mevcutsa sınırlı bir düzeltme yapılabiliyor. Kas yapısına bağlı bacak kalınlıklarında ise botoksla veya cerrahi olarak müdahale edilebiliyor. Botoksla kasın bazı noktalarına enjeksiyon yaparak inceltme sağlanabiliyor. Bacak estetik operasyonları, yapılacak işleme bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabiliyor.
Çöp bacak estetiği
Çöp bacaklar iki taraflı olabildiği gibi tek taraflı bazı hastalıklara bağlı olarakta oluşabilir. Aşırı ince bacaklarda silikon protez konularak dizaltı daha kalın ve adeleli gösterilebiliyor. Endoskopi yardımıyla baldır kasları arasına yerleştirilir. Silikon protezler bacakta yaklaşık 3-4 cm çevre artışı sağlar. Ince bacak ve hafif bacak eğriliklerinde, kişinin vücudunda yeterli yağ dokusu varsa yağ enjeksiyonu ya da kök hücreden zengin yağ enjeksiyonu yapılıyor. Eğer yeterli yağ dokusu yoksa hyaluronik asit enjeksiyon uygulaması ile görsel plastik bir görüntü sağlanıyor.
Diz Kapağı Estetiği
Diz çevresi, uyluk ve bacağın geçiş noktasında olduğundan dolayı estetik görsel bir bütünlük sağlanması için bu bölgenin değerlendirilmesi gereklidir. Dizin iç bölgesindeki yağlanma bacağın silüetini bozarak bacağı daha kısa gösterir. Etek giyildiğinde bu bölgenin görsel görüntüsü ön plana çıkar. Diz bölgesi estetiğinde iç bölgesindeki fazlalıklar alınır. Eksiklikler de ise eklemeler yapılarak bacak ile birlikte görsel bir bütün forma ulaşılır. Bu bölgenin yaklaşık operasyon süresi 1 saatir. Dizin iç kısmındaki yağlanma artışı veya çarpık bacak deformiteleri düzeltiği zaman üst bacak ve alt bacak birbiri ile daha dengeli ve uyumlu olması sağlanmış olunur. Bu durum kişinin boyunu ve bacak boyunu daha uzun gösterir.
Uygulamalar
Liposuction ve lazerlipo; bacakta yağlanma en sık diz ve uyluk içlerinde meydan gelir. Bu bölgedeki yağların alınması ile bacaklar daha uzun ve estetik görsel görünümü sağlanıyor. Diz çevresi ve ayak bileği ince kanüller ile inceltilmesi yapılır. Liposuction ile elde edilen yağlar, eksik olan bölgelere eklemeler yapılarak estetik bacak formuna ulaşılıyor.
Yağ transferi; Bacaklardaki eğrilik ve kontur bozukluklarında öncelikli olarak ilk tercihimizdir. Karın, bel ve bacak içindeki yağlar transfer edilir. Verilen yağın bir kısmı zaman içinde kaybedilir fakat kalan yağ dokusu ile bacaklarda elde edilen şekil kalıcı olur. Operasyon süresi yaklaşık 1-1.5 saat oluyor.
Kök hücreden zengin yağ transferi; Yağ dokusu bol miktarda kök hücre kaynağıdır ve kemik iliğinden çok daha fazla kök hücre bulunur. Kök hücreden zengin yağ transferi yapılması bacaktaki hafif eğrilikleri düzeltmekte çok iyi sonuçlar verebiliyor.
Hyaluronik asit enjeksiyonu; Bacaklarında eğrilikleri olan yalnız vücudunda yağ enjeksiyonu için yeterli yağ dokusu bulunmayan hastalara uygulanıyor. Yaklaşık 1 yıl kadar dayanır
Silikon bacak protezi; Diz arkasından yapılan küçük bir kesi ve endoskopi yardımı ile bu protezler bacağa yerleştiriliyor. Bu şekilde ince bacakların, daha kalın ve hafif adeleli görüntüsü sağlanmış oluyor. Silikon bacak protezleri kalıcıdır. Operasyon süresi yaklaşık 1-1.5 saattir. Aspirin, bitki çayları, sigara ve bazı ağrı kesici ürünlerinden operasyon öncesi uzak durulmalıdır.
İyileşme Süreci
Lazerliposuction veya Liposuction sonrası; Hasta genelde operasyondan sonra aynı gün evine dönebilir. Hastanın ilk hafta az ayakta kalması ve bacaklarını yukarı kaldırması önerilir. Ödemi çözmek, dokuları desteklemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için özel bir giysi giydirilir. Bu giysinin liposuction sonrası yaklaşık 3 hafta kullanması önerilir. Hasta genelde 5-7 gün sonra iş hayatına dönebilir.
Yağ transferi sonrası; Aynı gün taburcu edilir. 2 hafta özel bir korse giydirilir.1 ay sonra koşu dışında aktif egzersiz yapabilir. 3. aydan itibaren tüm sporlara izin verilir.
Bacağa silikon protezi sonrası; hastanede kalış süresi bir gündür, yaklaşık 12 saat yürümesine izin verilmez ve 3 hafta varis çorabı giydirilir. İlk hafta hareket kısıtlaması önerilir. 1 ay sonrası koşu dışında spor yapabilir. 3 aydan sonra her türlü spor aktivitesini yapabilir. Silikon protez uygulamasıyla bacaktaki son görüntünün sağlanması için yaklaşık 3 ay süre geçmesi gerekir.
Bacak Estetiği Operasyonun Maliyeti
Birçok estetik cerrahi operasyonlar gibi bacak estetiği maliyeti genel olarak değişebilir. Bu operasyonun maliyetini estetik cerrahın eğitimi, deneyimi ve yeteneği dışında, operasyonu yapacağı hastanenin konumu ve verdiği hizmet, operasyonda kullanacağı cihazın sarfı, anestezi, ilaçlar, operasyon sonrası özel giysiler ve operasyon öncesi ve sonrası tıbbi testler gibi faktörlerin hepsi etkiler.
Op. Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı