Yüz bölgesinin ayrılmaz bir parçası olan çene bölgesi, güzelliğin en belirgin noktalarından biridir. Çene ucunun doğuştan gelen bir yapısal bozukluğu veya gelişememesi durumunda ya da sonradan oluşmuş olan deformasyonlar nedeniyle ameliyatlı veya ameliyatsız olarak çene ucu estetiğinin yapılabilir.
İmplant Yöntemiyle Kalıcı Çözüm
Genellikle gelişimsel olarak çenesi az gelişmiş ve boyunda gıdısı olan hastalara önerdiğimiz bir ameliyat çeşididir. Çene ucu estetiğinin aslında hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemleri mevcuttur. Ameliyatlı yöntemler içerisinde; çene kemiğinin ucuna eklenebilecek protezler silikonlar veyahut kişinin kendi çene kemiğinin törpü ya da plak vida kullanarak yeniden şekillendirme işlemi yapılabilir. Ameliyat ihtiyacı gerektiren kişide kullanılan poröz madde dediğimiz protezler kullanılmaktadır.
Eğer hastanın ihtiyacı dramatik bir büyütme ise implantlar ya da poröz madde dediğimiz protezler ile işlem yapılabilir. Ameliyat genellikle ağız içinden yada çene altından yapılan kesi ile olmaktadır. Kemiğin üzerinde yeterli bir cep oluşturularak implantlar o cebe yerleştirilmektedir. Bir diğer seçenek ise ağız içinden yapılan kesi ile kemiğe şekil verilme işlemidir, gerekirse kesilen kemik titanyum plak ile yeniden şekillendirilerek yerine oturtulmaktadır.
Böylece kişinin çene ucu belirgin hale getirilmektedir. Eğer hasta çene ucunu küçültmek isterse, bu işlemde daha çok testere ile dilim çıkarma işlemi ya da törpüleme işlemi uygulanmaktadır. Ameliyat ile çene protezi ekleme ya da çene törpüleme işlemi sonrasında birkaç günlük dinlenme süreci yeterli olur. Operasyondan yaklaşık bir hafta sonra hasta günlük hayatına devam edebilir.
Dolgu Enjeksiyonu İle Çene Ucu İşlemi
Ameliyatsız yöntemler içerisine sayılabilecek olan ise hyaluronik asit dolguları veya lokal anestezi işlemi ile yapılan yağ enjeksiyonu dolgularıdır. Şayet kişinin çok aşırı bir şekilde çene ucunu büyütme ihtiyacı yok ise işlem klinik şartlarında dolgu ile yapılabilmektedir.
Kişiye dolgu yapıldığı takdirde, dolgu maddesinin 12 ile 18 ay içerisinde kalıcılığı olmaktadır. Genelde bu dolgu maddesi için vücutta eriyen materyaller tercih edilmektedir. İşlem sonrasında çenede bir kaç gün sürecek bir şişlik meydana gelmektedir. İşlem lokal anestezi ile yapıldıktan sonra hasta normal hayatına 1-2 saat içerisinde geri dönebilmektedir.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Gökhan Haytoğlu
http://www.gokhanhaytoglu.com