Botoks uygulaması geçici bir tedavi tekniğidir. Tedavi hastaya uygulandıktan sonra 3 ve 7 gün arasında etkisini gösterir.
Bu makalemde biz estettik cerrahlara botoks ile ilgili en çok sorulan soruları cevapladım. Botoks uygulaması geçici bir tedavi tekniğidir. Tedavi hastaya uygulandıktan sonra 3 ve 7 gün arasında etkisini gösterir. Devam eden 4-6 ay boyunca tedavi etkisini gösterir. 4- 6 ayın sonunda Botoks etkisini kaybeder. Kas çalışmaları normale döndüğü için kırışıklıklar eski haline döner, hatta bir süre sonra eski halinden daha iyi hale gelir. Çünkü kişi o bölgedeki mimiklerini kullanmadığı için eskisi gibi kırışıklıklar derinleşmez. Tedavinin etkisi kaybolduktan sonra yine Botoks uygulanabilmektedir. Bu tedavi tekniğinde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Eğer kişi tekrar Botoks yaptırmazsa, Botoks yaptırmadığı için kırışıklıkları artmaz.
İşlem süresi de kısadır. 15- 20 dk sürer. Herhangi bir bilinen tehlikesi yoktur. Bazı yanlış bilgilendirmeler sonucunda Botoks yapıldığında felç olunduğu gibi inanışlar vardır. Nadir olarak tedavi görüldükten sonra birkaç saat baş ağrısı görülebilmektedir. Ayrıca hamile ya da süt emziren annelere bu tedavi uygulanmamaktadır.
Antikor oluşması ise çok nadir görülür, bu durum ise kişide Botoks etkisini göstermemesiyle sonuçlanır. Eğer kişide Botoksne karşı antikor oluşmuşsa kırışıklıkları açılmaz.
Bölge seçimi ve dozun düzgün bir biçimde ayarlanmasıyla ifadenin kontrol edilmesi mümkün olur. Bazı kişiler kaşlarının kalkmasını istemezken bazı kişiler ister. Öte yandan bazı kişiler kaş arasında ki kırışıklıklardan veya göz etrafı çizgilerinden kurtulmayı önemli bulurken bazı durumlarda de alın bölgesindeki kırışıklıklar önemli hale gelir.
Botoks yapıldığında yüz ifadesi değişir mi? Botoks zannedildiği gibi bir dolgu maddesi değildir. Yapılan Botoks uygulaması yüzü şişirmez. Dudakları ya da yanakları dolgunlaştırmak için yapılan estetik operasyonları da vardır. Bu tür operasyonlarda dolgu maddeleri bulunur. Ülkemizde sık sık, hyaluronik maddeler, kişiden alınan yağlar ya da kolajen dokular enjeksiyonda kullanılır. Şişliğe neden olan bu maddelerin aşırı miktarda yapılmasıdır. Botoks yüzde şişliğe neden olmaz. Kırışıklıkları gideren bir tür ilaçtır. Serum ile enjekte edilir. Enjekte edildikten sonra kaslara dağılır. Dolgunlaştırma amaçlı kullanılmaz.
Botoks sonrası şaşkın ifade olur mu? Botoks yapıldığında yüz ifadesi değişir mi? Bu tamamen doktorunuzun yaptığı dozla ilgilidir. Doz sizin beklentinize göre ayarlanabilir. Tekrar 1 hafta sonra rötuş dozu ile de istenilen düzeltmeler yapılabilir. Eğer kaşınız eğer çok kalkmışsa veya istediğiniz gibi kalkmamışsa bu kontrolde düzeltilebilecek bir durumdur, herhangi bir panik yapmayınız.
Op.Dr.Eser Aydoğdu
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Facebook: Op.Dr.Eser Aydoğdu
İnstagram : @OPDRESERAYDOGDU
Twitter : @OPDRESERAYDOGDU