Burun ameliyatı uygulanması için bir çok sebep vardır ve bunlardan bir tanesi de kemikli ve uzun burunlar için uygulanacak olan işlemdir. Burun ameliyatı yapılmadan önce; derinin kalınlık durumu, kemik ve kıkırdakların durumun ve yüzün genel görüntüsü ile burnun ilişkisi, göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılır. Bu denge için örnek vermek gerekirse; iri bir yüzde minik bir burnun duruşunun güzel durmaması ya da küçük bir yüzde iri bir burnun hoş durmaması olabilir.
Sayılan özelliklerden sonra veriler; kemikli ve uzun burnu gösteriyorsa, bu noktada burnu küçültmek ya da kısaltmak gerekebilir. Hastanın burun derisi ince olduğu zaman kısaltma ya da küçültme işlemlerini yapmak çok daha kolay olur.
Kemikli ve uzun burunlarda dikkat edilmesi gereken nokta; alın ve çeneyi incelemek ve burnun uzunluğunun ne olması gerektiğine karar vermektir. Bunun için de 3 boyutlu değerlendirme yapabilen sistemler kullanılabilir. Bu sistemler hem analiz yapılmasına yardımcı olur, hem de yapılan değişikliklerin yüzdeki duruşu için ön görüye sahip olunmasını sağlar.
Burun Kemiğinde Eğrilik
Burnun içerisinde önde kıkırdak ve arkada kemik şeklinde bir yapı mevcuttur. İdeal burun kemiği, tam ortada bulunan ve burnun sağ ve sol boşluğuna eşit uzaklıkta ve büyüklükte olan ve birbirinden ayıran yapıya sahiptir. Burun kemiği eğriliği dendiğinde ise, dengeli olan bu yapı, ortadan kaymış bir vaziyette görülür.
Burun kemiğinde kayma sonucu, bir başka adıyla deviasyon sonucu, alt burun etleri, geniz eti, burun içi polipleri ve burun çatısında daralma; nefes alamama problemlerinin başlıca sebepleridir. Özellikle kemikli burunlarda bulunan bu şikayetlerden her biri ya da birkaçı birliktelik göstererek burun tıkanıklığının nedenlerini oluşturur.
Burun tıkanıklığı olan hasta; nefes almak adına devamlı ağızdan solunum yapar; sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları meydana gelir ve kronik farenjit gelişir. Solunumda yaşanan zorluk nedeniyle; horlama ve uyku bozuklukları görülür. Akciğer ve kalp sorunları olanlar, rahatsızlıklarını daha şiddetli yaşarlar. Sabahları ağız kuruluğu yaşanır. Cinsel hayatta olumsuz durumlar yaşanır. Sağlıksız nefes alış verişi aynı zamanda psikolojik sorunlar yaratılmasına yatkınlık yaratır. Doğru nefes alamayan kişilerin şikayetlerinde; sinirli oldukları vardır. Ses kalitesinde bozulma ve burundan konuşma görülür. Çocukların da geceleri altını ıslatma problemleri yaşamasına neden olur. Görüldüğü gibi burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu açıdan yapılacak en doğru şey, bir doktora başvurarak estetik operasyonu geçirmek olur.
Burun Eğriliği Nedenleri ve Tedavisi
Septum deviasyonu diğer adıyla burun eğriliği,burnun kemikli yapısının orantısız olmasından, buruna gelen darbelerden, düşmekten ya da yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin birbirleri ile orantısız büyümesinden ya da bebeklikte alınan darbeler, doğum anında oluşan travmalarda.dan kaynaklanmaktadır.
Burun tıkanıklığının yaygın bilinen nedenlerinden olan burun eğriliği sonucu, tıkanık geceleri daha fazla hissedilebilir. Ağzı açık uyuma, horlama, sabahları boğazda kuruluk ya da yanma hissi, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetler görülebilir.
Burun kemiğinde kayma ve eğrilme çok sık karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerinden biridir. Nefes almanın ilk şartı; burun direğinin, tıp dilinde de septum adı verile yapının düzgün olmasıdır. Burun kemiği kayması veya eğrilme olmasının tıptaki adı da Septum Deviasyonu şeklindedir. Tedavi yöntemi olarak ameliyat tercih edilmelidir.
Burun estetiği ile burnun kemik yapısını değiştirecek bu işlemde; septumun eğri kısımları çıkartılmadan düzelme yapılır ve septum, yüze orantılı hale getirilerek, her iki burun pasajının açık olması gerçekleştirilir. Önceki dönemlerde bu ameliyatlarda tampon kullanılmaktaydı. Ancak teknolojiyle birlikte tampon kullanılması bırakıldı ve bu sayede de günlük hayata geçiş kolaylaştı.
Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası
Burun kemiği eğriliği ve burun kemiği ameliyat sonrasında, burnun içindeki hava kanalları özel serum ya da spreylerle yıkanır açık tutulmaya çalışılır. Bu silikonlar burunda iki gün ya da hastanın durumuna göre daha fazla kalır ve ardında çıkarılır. Daha sonra yine burun yıkama işlemleri devam eder, burunda oluşabilecek kabukların azalması için de nemlendirici damlalar kullanılır. Bu işlem, 3-4 hafta boyunca, hastanın haftada bir kez görülmesiyle de devam eder.
Dr.Ercan Aydın
www.bursaburunestetik.com