Burun Ameliyatından Sonra Hamilelik Riskli midir?

Nefes alıp vermede şikayeti olanlar için ya da estetik amaçlı olarak, cerrahi alanında uygulanan yöntemlerden biri de burun ameliyatıdır. Genel olarak sayılan iki nedenden dolayı uygulanan burun ameliyatlarının iyileşme süreci ise ameliyatın büyüklüğüne göre değişmektedir. Ancak çoğunlukla 6 – 12 ay arasında tam bir iyileşme gerçekleşir. Bu esnada, burun ameliyatı geçiren kadınlarda gebelik durumları da oluşabilir ve burun ameliyatından sonra gebe kalmak konusu kadınlarda endişe teşkil edebilir.

Haberin Devamı

Hamilelik ile birlikte değişen kadın fizyolojisinde, burun etlerinin şişmesi, nefes alıp vermede zorlanma yaşama gibi durumlar görülebilir. Burun ameliyatından sonra en sık görülen durum da burun etlerinin şişmesi olmaktadır. Bu bakımdan burun ameliyatından sonra hamile kalındığında; hem ameliyat hem de hamilelik etkisiyle burunda normalinden daha fazla oranda şişlik görülebilir. Bu da ameliyat sonrasında hamile kalan kişilerin şikayetlerinin artmasına yol açmaktadır.

Özellikle hamilelik gibi önemli bir süreçte şikayetlerin haddinden fazla olması, yaşanması istenilen bir durum değildir. Bu bakımdan burnundan şikayeti olan kişilerin bu süreç içinde hamilelik planları varsa, burun ameliyatı geçirdikten sonraki 6 ay içinde hamilelik planlarını gerçekleştirmeleri tavsiye edilmektedir. Gebelik planlarını öne almak isteyenler ise; doğumdan sonra süt verme evresinin geçmesiyle burun ameliyatı yaptırmalılardır.

Hamilelik Öncesinde Burun Sorunlarının Giderilmesi

Kadınlar için hamilelik durumunun, burun ameliyatından önce gelmemesi tavsiye edilmeketdir. Gebe kalmadan önce polibi, kemik eğriliği ya da burun eti gibi sorun yaşayan kadınların, tedavi gördükten sonra hamile kalmaları önerilmektedir. Bebek ve anne sağlığı için anne adayının sağlıklı nefes alıp vermesi çok önemlidir. Hamile kalınmadan önce sağlıklı nefes alıp vermeyi sağlayacak tedavi yöntemleri tercih edilmeli, sorun kökten çözülmediği takdirde burun ameliyatı olduktan sonraki süreçte gebe kalınmasına karar verilmelidir.

Hamilelik ve Doğum Esnasında Burun Sorunlarının Etkileri

Haberin Devamı

Sağlıklı olmanın birincil koşulu, doğru biçimde nefes alıp vermekten geçmektedir. Yeterli oksijeninin vücuda alınmasını sağlayan yollardan burun üzerinde herhangi bir sorun yaşanması, hamile ya da doğum yapacak kişilerin birtakım zorluklar yaşamasına da neden olabilir. Bu durumlar;

  • Büyüyen burun etlerinin doğumu zorlaştırması: Bir anne adayının kendi ve bebeği için sağlaması gereken en önemli koşul, rahat nefes alıp vermek ve yeterli oksijen dolaşımını sağlamaktır. Kişilerin hamile kalmasıyla değişen hormon düzenleri, vücut dengesini de etkilemektedir. Hamilelikle birlikte salgılanmaya başlayan hormonlar, anne adayının burun içi kılcal damarlarında genişlemeye, bazen de burun eti büyümesine neden olmaktadır. Burun eti büyümesi ise zamanla anne adayının rahat bir biçimde nefes alıp vermesini zorlaştırabilir. Nefes alıp vermede sorun yaratan burun etleri, hamilelik döneminden önce alınmadığı takdirde, doğum sırasında nefes alıp vermeyi zorlaştıracağı için doğumun da zor geçmesine neden olabilir.
  • Hamilelik sürecinde burun kemiğinde eğriliğin nefes almayı zorlaştırması: Rahat nefes alıp vermeyi engelleyen bir diğer durum, burun kemiğindeki eğrilikler ya da kaymalardır. Rahat nefes alınıp vermesini zorlaştıran bu durumlar, aynı zamanda kişilerin sinüzit rahatsızlığına olan yatkınlıklarını da arttırmaktadır. Bu durum da ilerleyen dönemlerde nefes alıp verme fonksiyonlarının çok daha zor gerçekleştirilmesine neden olur. Hamilelik sürecine giren kadınlarda hormonal değişim, bahsi geçen durumla birlikte yaşandığı zaman, anne adayı için hamilelik süreci çok zorlu olmaya başlar. Bu bakımdan anne olmaya karar vermeden önce, burunda kayma ya da eğrilik gibi durumlar söz konusu olduğunda tedavi ettrilmesi önerilmektedir. Burun kemiği eğriliği ve kayması sorunları çözüldüğünde, hamilelik süreci çok daha rahat bir biçimde geçecektir.

Dr.Ercan Aydın
I
nstagram Hesabımı takip edebilirsiniz.