Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sının altın oranıyla da popülerleşerek günümüze gelen altın oran kavramı çene ve burun estetiğinde önemi her geçen gün artıyor. Aslında burnumuzu büyük, çenemizi dar bulup bu orana yaklaşmaya çalışıyoruz.
Yüz güzelliği, yüzümüzdeki bütün organların birbiriyle uyumuyla ortaya çıkan bir kavramdır. İnsan yüzünde burun ucu gibi çenemizde yüz estetiğinde öne çıkan bir yapıdır. Özellikle burun ve çenemiz yüzümüzün en çıkıntılı organlarıdır ve görüntü olarak birbirlerini dengelerler.
Profiloplasti de denilen bu uygulamada sıklıkla burun ameliyatları ile çene ameliyatı kombine olarak yapılır. Yandan bakıldığında çene ucu buruna göre geride olanlarda burun estetiği yapılırken çene ucuna yerleştirilen protez ile yüzde burun çene ve yanak orantısı sağlanmış olur.
Çeneyi ilgilendiren estetik problemler tek tek veya bir arada, çenenin büyük olması, geniş olması, önde olması, küçük olması, geride olması ve asimetrik olması olarak özetlenebilir.
Çene ucunun düzeltilmesi kemiğe veya yumuşak dokuya yapılacak müdahalelerle gerçekleşir. Kemiğe yapılan işlemler çene ucu kemiğinin ilerletilmesi veya geriletilmesi şeklindedir. Yumuşak dokuya ise yağ dolgusu ya da hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri enjekte edilebilir. Çeneniz geride ise protez konularak çeneyi ilerletmekte mümkündür.
Çene büyütme normal diş yapısına ve çene gelişimine sahip hastalarda daha çok implantlar ile uygulanmaktadır.Çene kemiği üzerine yerleştirilen uygun bir implant ile çene büyütülür. Eğer aşırı zayıf olmayan bir çeneye sahipseniz ve çene ve diş yapınız normalse bu yöntem sizin için doğru tercih olabilir. Çeneye konulacak implantlar çok çeşitlidir. Silikon, Medpor protezler ençok kullanılanıdır.
Çene protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Çene protezi ameliyatında iyileşme süresi ameliyat için kullanılan yönteme bağlı olarak farklılık gösterir. Sadece çene protezi ameliyatı uygulanmışsa hasta ameliyat günü hastanede tutularak ertesi gün taburcu edilir. Ameliyattan sonra alt dudak ve çene uyuşuk olabilir. Uyuşukluk ameliyattan bir gün sonra ortadan kalkabilir. Çene protezi ameliyatı genel veya lokal anestezi altında yapılır. Yaklaşık 1 saat sürer. Genelde ağız içinden yapılan kesiyle protez yerleştirilir. Kendiliğinden emilen dikişler 7-10 gün içinde kendiliğinden düşer. Çenede hafif şişlik ve ödem olabilir ancak bu durum geçicidir. Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine karşı antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır ve ağır aktivitelerden uzak durmak gerekir. Ameliyattan sonra şişlik geçene kadar protezin yerini koruyabilmek özel bantlar kullanılır.
Çene estetiği sonrası iz kalır mı?
Cerrahi müdahaleler genel olarak ağız içinden ya da çene altından ince bir kesi ile yapılır ve bu sayede görünen bölgelerde iz kalmaz.
Ameliyatsız dolgu ile çene büyütme
Çene ucu dolgusu muayenehane koşullarında yapılan, son derece ağrısız ve konforlu bir işlemdir. Gerektiğinde özel ağrı kesici kremler ve soğutucu anestezi uygulamaları yapılır. Çene dolgusunda hyaluronik asitli dolgu ürünleri kullanılarak ağrısız bir şekilde 15 dk. süren bir işlem ile probleminizi çözebilirsiniz. Çene ucuna uygulanan dolguların kalıcılığı yaklaşık 12-18 ay sürmektedir. Kemiğe yakın olarak enjekte edildiğinden doğal bir görünüm sağlar. İşlem sonrası herhangi bir istirahate gerek kalmadan işinize dönebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın...
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr Ekrem Keskin
Site: http://www.ekremkeskin.com/
Instagram: https://www.instagram.com/drekremkeskin/