Göğüs bölgesinde meydana gelen deformasyonlar, sarkmalar ya da yapısal olarak küçük olmaları birçok hastayı rahatsız etmektedir. Bu tip problemlerin ise en kolay, hızlı ve çabuk yolu meme protezleri yaptırmaktır. Yazımızda meme estetiği operasyonlarının aşamalarını, iyileşme sürecini, protez seçimini anlattık.
1)Protezi belli aralıklarla değiştirmek gerekir mi?
Eskiden 8-10 senede bir değiştirilmesi önerilirdi. Artık böyle bir şey yok. Birçok marka ömür boyu protez garantisi veriyor. Ama doğumlardan sonra meme deforme olabilir, bu nedenle memeyi toparlamak gerekebilir.
2) Silikon protezler kanser veya başka bir hastalığa neden olur mu?
Silikon meme protezleri bir dönem Amerika Birleşik Devletlerinde bu kuşkular nedeniyle sadece meme kanseri sonrasında meme şekillendirilmesi amacıyla kullanılır hale gelmişti. Ancak son 10 yıl içerisinde yapılan klinik çalışmalar bu endişelerin yersiz olduğunu ortaya koymuştur.
3) Silikonun kas altına mı yoksa deri altına mı konulmalı?
Meme dokusu çok az olan, çok zayıf kişilerde silikon meme protezleri kas altına konulmalıdır. Aksi halde protezin kenarları çok belirgin olmakta ve protez ameliyatı geçirdiğiniz belli olmaktadır. Ancak; bir miktar meme dokusu varsa protezler deri altına konulabilir. Amaç ameliyat olduğunuz belli olmayacak şekilde doğal bir sonuç elde etmektir.
4) Yuvarlak mı yoksa Damla Şekilli protez mi?
Meme protezleri yuvarlak ve anatomik şekil (damla model) olmak üzere başlıca iki ana gruba ayrılır. Anatomik tip protezler meme başı ve altında kalan kısım daha dolgundur. Meme dokusunun çok az olduğu durumlarda özellikle tercih edilir.
Yuvarlak protezin avantajları:
-Kadınların çoğu memenin üst kısmı boş olduğundan, süngerli sutyen giymekten bıktıkları için meme büyütme işlemi yaptırırlar. Memenin üst kısmını yuvarlak göğüs silikonu daha iyi doldurur.
-dekolte bölgesinde daha hoş bir görüntü elde edilir
-Memesinde sarkma olan hastalarda deri germe işlemi yapılacak ise yuvarlak protez daha orantılı bir görünüm verir.
5) Bu ameliyattan sonra iz kalır mı?
Protezi yerleştirmek için en sık kullandığımız 2 yer vardır. Bunlar; meme başı (meme başı renkli alanının meme cildi ile yaptığı birleşme hattı) ve memenin alt kenarının gövde ile buluştuğu hattır. Ameliyat izi 4-5cm’lik bir izdir ve uygulama yerleri nedeniyle fark edilmesi oldukça zordur.
6) Ameliyat süresi nedir?
Silikon meme protezi ile büyültme operasyonu 45 dakika 1 saat arasında yapılır. Hasta duruma göre 1 gün yatırılarak taburcu edilir.
7) Kapsül Kontraktürü Nedir?
Protez etrafında vücudun oluşturduğu bir kılıf ile protezi sıkıştırmasıdır... Kapsül formasyonu tüm protezlerin çevresinde bir koza gibi aslında her hastada gelişir, bu oluşumun aşırı ve hızlı olmasına kapsül kontraktürü denir. Ameliyatsız tedaviler cevap vermezse en son çare olarak protez çıkarılabilir. Ama kapsüllerin çoğu bu aşamaya gelmeden tedavi edilebilirler ve protezleri çıkarmak gerekmez.Bunun oluşması ameliyat sonrası tarif edilen masajların düzenli yapılması ile büyük oranda engellenebilir
8) Protez seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Protezin seçiminde her zaman kaliteli protezler kullanılmalı. Bu protezler, dünya çapında üç-dört firma tarafından üretiliyor. İsimsiz, onaysız, markasız, defolu protezlerin kullanılmaması gerekiyor. FDA onayı bulunan protezlerin kullanılmasını öneriyorum.
9) Göğüs büyütme operasyonundan sonra günlük aktivitelerime ne zaman geri dönebilirim?
Operasyondan sonra günlük aktivitelerinize geri dönmek birkaç gününüzü alacaktır. 5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşirler. Memedeki ödemin tamamen inmesi 2-4 hafta alacaktır. Göğüs operasyonundan sonra, çalıştığınız yere bağlı olarak birkaç gün içinde işinize geri dönebilirsiniz.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Ekrem Keskin
Sağlıcakla kalın…
Site: http://www.ekremkeskin.com/
Instagram: https://www.instagram.com/drekremkeskin/