Sialendoskopi, tükürük bezi şişen hastalarda, sebebi belirlemek amacıyla tükürük kanallarının içerisine bakmamıza yarayan bir tanı yöntemidir. Dünyada 90’lı yıllarda uygulanmaya başlayan bu yöntemin, 2004 yılından beri ülkemizdeki öncülerindeniz. Sialendoskopi dönemiyle beraber tükürük taşları için yapılan açık ameliyatların sayısı dünya genelinde belirgin azalma göstermiştir.
Çene altı (submandibuler) ve yanak (parotis) tükürük bezlerini tıkayabilen çok çeşitli başka hastalıklar da olabilir. Tükürük taşına ek olarak kanal darlığı, yabancı cisim, polip ve iltihabi durumlar da tükürük bezi kanallarının akışını engelleyebilir.
Tekrarlayan tükürük bezi şişmelerinde sialendoskopi ile önce tıkayıcı hastalığın ne olduğunu belirlemeye çalışırız. Bu uygulama kısa süreli, ancak sıklıkla ameliyathane gibi steril bir ortamda yapmayı tercih ettiğimiz bir işlemdir.
Tükürük taşı veya darlık gibi bir hastalık belirlediğimizde de sialendoskopi sırasında bunlara yönelik taş çıkarma veya darlık genişletme işlemlerini yapıyoruz. Günümüzde bu tip durumlarda ilk tercih edilecek tanı ve tedavi yöntemi sialendoskopidir.
Sialendoskopik tükürük bezi taşı kırma videosunu izlemek için tıklayınız.