Denize veya havuza giren her kes hayatında en az bir kez kulak sorunu yaşamıştır. Neyse ki sorunların kaynağı çoğu kez kulak kanalı ile ilgilidir ve bunlar kalıcı bir durum yaratmaksızın tedavi edilebilir. Ancak kronik kulak hastaları ya da basınç problemi olanlar yaz aylarında biraz daha dikkatli olmalıdır.
Kulak Kanalı İltihabı Nasıl ve Neden oluşur?
Kulak kanalında kulak kiri bulunması bir hastalık ya da tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak tıkanıklığa yol açtığında ya da infeksiyonla ilişkili olduğunda durum değişir. Kulak kiri havuza veya denize girildiğinde ıslanır ve şişerek kulak kanalını kapatabilir. Bu durum kişide kulağa su kaçması veya kulak tıkanıklığı şeklinde hissedilir. Küçük kir birikintilerinde, bunlar bazen kendiliğinden çıkarlar, bazen de kuruyup küçüldüklerinde rahatsızlık geçer. Ancak tıkanıklığın geçmediği durumlarda bir KBB Uzmanı tarafından bunların vakumla temizlenmesi gerekli olabilir.
Kulak kiri, ıslandığında mikropların üremesine elverişli ortam da oluşturabilir. Bu sırada bakteriler veya mantarlar kulak kanalında infeksiyonlara yol açabiliyor. Burada tıkanıklıkla birlikte kulakta ağrı da olur. Özellikle kulak girişinde ön kısma işaret parmağı ile basıldığında ağrı şiddetlenir. Bunlarla beraber akıntı ve şişme de olabilir. Hijyen sorunu olan havuz ve denizlerde bu tip kulak iltihaplanmaları daha sık görülmekle beraber, en temiz havuzlarda bile kulak kanalı infeksiyonu olabiliyor.
Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif infeksiyonlarda başlangıçta piyasadaki alkollü hazır damlalar kullanılabilir. Fakat kulak zarı delik olanlar veya kulağına tüp takılmış olanlar kendi kendilerine asla kulak damlası kullanmamalıdırlar. Bu tip durumlarda en doğrusu durum ağırlaşmadan önce bir KBB Uzmanına görünmektir.
Kulak kanalının iltihabında en önemli tedavi, itihabın ve odakların vakumla mikroskop altında temizlenmesi ve etken ne ise, buna yönelik kulak damlalarının verilmesidir. Şiddetli infeksiyonlarda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Kulağın bir süre kuru tutulması ve kaşınmaması gereklidir. Hastanın tedavi sonunda tekrar kulağını kontrol ettirmesi şarttır. Zira geçti zannedip gelmeyenlerde, tekrarlayan infeksiyonları çok sık görüyoruz.
Dalış Yaparken Nereler Dikkat Edilmeli?
İlişkili diğer bir konu da, dalış yapanlarda derine inildikçe kulaklarda ağrı olmasıdır. Bunu önlemek için valsalva manevrası ile burun kapatılarak kulaklara hava gönderme işlemi yapılır. Bu manevra orta kulak basıncının dengelenmesini sağlar. Valsalva yapılamıyorsa kulak zarı veya orta kulakta çeşitli hasarlar ve hastalıklar meydana gelebilir. Ağrı, tıkanıklık, işitme kaybı, kanama, kulak zarında yırtılmalar, kulakta sıvı toplaması, kulak iltihabı ve çeşitli barotravma (basınç hasarı) durumları mutlaka bir KBB hekiminin görüşü ve tedavisini gerektirir. Grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu infeksiyonları sırasında dalış yapılmamalıdır. Diğer yandan düzenli skuba dalış yapanların burun tıkanıklığı ve sinüslerle ilgili hastalıklarını tedavi ettirmiş olmaları gereklidir. Skuba dalıcılarının her sene kontrolden geçmeleri önerilir.
Eğer kulak zarı önceden herhangi bir şekilde delinmişse (kronik otitli veya tüp uygulanmış hastalar), kulağa su kaçması iltihaplanmaya neden olabilir. Normal şartlarda başın suya sokulması bir problem oluşturmazken, bu hastaların kulaklarını sudan korumaları gereklidir.
Her Kulak Tıkanmasının Nedeni Kulak Kanalı İltihabı mıdır?
Burada hatırlatılması gereken önemli bir husus, her kulak tıkanmasının, kulak kanalının iltihabı veya kulak kiri ile ilgili olmayabileceğidir. Bazen işitme sinirinin felçleri ya da ani duyu kayıpları olabiliyor. Değişen şiddetlerde işitme kaybı gördüğümüz bu durumlarda vakit geçirmeden nedenin araştırılması ve tedavi başlanması gerekir. Bu nadir hastalıklar başa geldiğinde, kulağının hangi nedenle tıkandığını hastanın kendi kendine ayırt edebilmesi olanaksızdır. Bu durum ancak bir KBB uzmanı tarafından teşhis edilebilir.
Bu yazıdan çıkartılacak sonuç, kulak rahatsızlıklarının hemen hemen hepsi doktor tarafından görüş ve tedavi gerektirir. Bu nedenle en iyisi durum daha kötüleşmeden ve tedavisi daha güç hale gelmeden, kulak tıkanıklıklığı olanların oyalanmadan işin uzmanına görünmesidir.
www.atillasengor.com