Nezle sıklıkla sonbahar ve kış aylarının hastalığıdır. Ağustos sonu veya Eylül başında nezlenin görülme sıklığı yavaş yavaş artar ve Mart, Nisan aylarına kadar yüksek kalır, sonra azalmaya başlar. Mevsimsel özellik okulların açılması ve soğuk havayla ilişkili olabilir. Soğuk havalarda, insanların kapalı ortamlarda geçirdiği süre artar ve hastalığın kişiden kişiye bulaşma olasılığı artar.
Mevsimsel değişimler ile ortam nemi ve soğuk algınlığı arasında da ilişki vardır. Çoğu nezle virüsü için, nemin düşük olduğu yılın soğuk ayları daha elverişlidir. Soğuk hava burun içerisini kurutur. Ayrıca kış aylarında evlerde çeşitli ısıtma sistemlerinin devreye girmesiyle de, aşırı ısıtılan odalarda hava nemini kaybeder ve mukozalarda kuruma oluşur. Bu durumlar solunum yollarını virüslerin barınmasına uygun hale getirir.
Nezle ve grip başka sorunlara neden olur mu?
Nezle ve grip genellikle sorunsuz olarak basit önlemler ve tedavilerle iyileşir. Ancak bazen oluşabilen komplikasyonlar nedeniyle antibiyotik tedavisi ve yakın takip gerektirebilir. Bu komplikasyonlar genellikle solunum yollarımız içinde veya çevresinde bulunan sinüsler, orta kulak veya akciğerlerimizde meydana gelir. Diğer bir deyişle üst solunum yolu infeksiyonları sırasında orta kulakta sıvı toplanması (efüzyonlu/seröz otit), orta kulak iltihabı (akut otit), sinüzit ve zatüre (pnömoni) görülebilir. Bu hastalıkların erken dönemlerinde ve özellikle bronşit ile zatüre durumlarında Çocuk Hastalıkları Uzmanlarına başvurulmalıdır. Ancak tedaviye yanıt vermeyen veya sık tekrarlayan orta kulak sorunları veya sinüzit gibi durumlarda çocuk KBB Uzmanına yönlendirilmelidir.
Ailelerin korkulu rüyası “geniz eti” ne burada da biraz değinmek gerekir. Her çocukta belirli ölçülerde bulunan geniz eti, bu tip üst solunum yolu infeksiyonlarında da büyür. Bu durum burun tıkanıklığı ve diğer sorunlara olumsuz yönde katkıda bulunur. Bir bağışıklık dokusu olduğundan geniz etinin (adenoid) görevi büyümektir, fakat infeksiyon sonrası dönemde de küçülmesi beklenir. Ancak peş peşe infeksiyonlar geçirilmesi bu dokunun kronik büyümesine ve bununla ilişkili sorunların da sürmesine yol açabiliyor. Bu konunun detaylarına ileriki sayfalarda değinilecektir.
Nezle ve gribe bağlı komplikasyonlar nasıl gelişir?
Burun boşluğunun çevresinde yer alan sinüslerimizin içerisine hava, küçük ve dar kanallardan girer. Benzer şekilde geniz bölgemize açılan östaki borusu da orta kulağımızın içine hava gönderilmesini sağlar. Ayrıca bu boşluklarda oluşan salgıların boşalması yine aynı kanallar sayesinde olur. Nezle veya grip gibi üst solunum yolu infeksiyonlarıyla beraber burun ve geniz boşluğunda akıntılar ve doku şişmesi oluşur.