12.03.2021 - 17:04 | Son Güncellenme:
Omuz ve kol bölgesinde bulunan kaslar rotator manşet ismini almıştır. Bu kaslar bir travma sonrası ya da düşme sebebi ile yırtılabilir. Yaşlılarda ise aşınmaya ve yıpranmaya bağlı olarak yırtıklar oluşabilmektedir.
Omuzda ve Kolda Kas Yırtılması Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
Omuz ve kol kası yırtıklarında kişilerde şiddetli ağrı durumları meydana gelmektedir. Bu ağrılar çoğunlukla omuz dışından kolun ortasına doğru ilerlemektedir. Ağrılar kolun yukarı kaldırılması ile daha da şiddetli bir hal alabilir.
Omuz ve kol kası yırtılmalarının erken dönemlerinde kişilerde ağrı olmayabilir. Ancak kişi kolunu kaldırdığında ve yüksek bir yerden bir şey almaya kalktığında ağrı hissi oluşabilmektedir. Omuz ve kol kası yırtıklarının diğer bir belirtisi ise kolun yukarı kaldırılması ve yana doğru açılmasında güç kayıplarının oluşumudur. Güç kayıplarının meydana gelmesi ağrı sebebi ile olabileceği gibi kas işlevini yerine getirmediği için de olabilmektedir.
Kas yırtıkları uzun dönemde tedavi edilmezse bu bölgelerde kireçlenme gibi daha büyük problemler de ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda da omuz ve kol hareketlerinde kısıtlamalar oluşabilir.
Koldaki Kas Yırtılması Nasıl Geçer?
Eğer hasta 65 yaş üstü ise kas yırtılması durumlarında cerrahi müdahale son çare olarak düşünülmektedir. Bu tür hastalarda ilaç tedavisi ile çeşitli egzersizler uygulanmaktadır. Eğer doktor gerekli görürse omuz bölgesine bir dozluk kortizon enjeksiyonu yapılabilmektedir.
Eğer hastalarda ilaç ve kortizon tedavisine rağmen ağrı devam ediyorsa o zaman cerrahi müdahale düşünülebilmektedir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda artroskopik tedavi uygulanabilmektedir.
Eğer kas yırtığına bağlı olarak kol bölgesinde güç kaybı varsa o zaman cerrahi müdahaleler uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahale ardından yırtığın boyutuna göre hastalar 3 ile 6 hafta arasında kol askısı kullanabilir. Ameliyatın ardından yaklaşık 2 hafta sonra ise pasif hareketlere başlanabilmektedir.