30.03.2021 - 18:11 | Son Güncellenme:
Omurga tümörü; omurga kemikleri içerisinde gelişen bir tümör türüdür. Başka kemik tümörlerinde olduğu üzere iki ana kategoride incelenmektedir.
Omurilik Kanseri (Tümörü) Nedir?
Omurga ve omuriliğin oluşmuş olduğu kemiklerde veya sinir ya da başka yumuşak dokularda meydana gelen tümörlere omurilik tümörü adı verilir. Tümörler; primer veya metastatik tümör olarak iki şekilde gruplandırılır.
Omurilik Kanseri Neden Olur?
Omurilik kanserinin sebebi tan şekilde bilinmemektedir. Bununla beraber genetik faktörlerin, bu konuda önemli bir rolünün olduğu düşünülür. Genetik unsurların dışında radyasyona maruz kalmak, türlü virüsler ve etraftaki organlardan yayılan kanser hücreleri yüzünden omurilik tümörü ortaya çıkabilmektedir.
Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Omurganın alakalı yerinde oluşan hem kötü hem iyi huylu tümörlerde harekete bağlı olmayarak; belde veya sırtta olan ağrıyla kendini göstermektedir. Bu ağrı; genel olarak egzersiz, travma veya strese bağlı olmayarak oluşur. Egzersiz yapıldığında ise ağrı artışı gözlemlenir. Diğer belirtiler ise;
- Yürümede güçlük,
- Kollarda ve bacaklarda hissizlik güçsüzlük,
- Kol, göğüs ve bacaklarda uyuşma,
- Mesane ve bağırsak kontrolünün bozulması,
- Felçlik,
- Spinal deformite ya da skolyozlar büyük ancak iyi huylu tümörler,
Hastanın belirtileri ve şikayetleri tümörün yerine göre farklılık gösterir.
Omurilik Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omurilik kanserinin ikiye ayrılmaktadır. Birinci grup; omurganın metastatik tümörlerin yani bedenin bir başka yerinde oluşmuş olan kanserin omurgaya yerleşmesi ve büyümesine devam etmesidir. Burada tedavi metotları, omurganın kendi tedavisinden farklıdır. Kanser kaynağının bilinmesiyle beraber radyoterapi ve kemoterapi gibi metotlarla yanıt veren bir tedavi metodu uygulanabilir.
Hastanın problemi bir tek omurgada ise ve tümör kanseri büyük ise genel olarak cerrahi bir çıkarma söz konusudur. Ancak pek çok omurgaya bulaşmış ya da omurga içerisinde ufak odaklar biçiminde olan kanserlerde çoğu zaman cerrahi tavsiye edilmez. Bunların tedavisi ise kemoterapi, ışın tedavisi şeklindedir.