06.03.2021 - 21:38 | Son Güncellenme:
Nöral tüp hastalığı kişinin hamileliğinin öncesinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahatsızlığın durumuna göre belirtilerde farklılık gösterir.
Nöral Tüp Defekti Nedir?
Nöral tüp defektinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Çevresel ve genetik faktörlerin karması bir durum olduğu düşünülür. Bu rahatsızlık, bebeklerin beyin veya omurilik bölgesinde ortaya çıkan normal dışı bir durumdur. Omurga veya beynin anormal gelişmesi durumudur. Hafif geçirme sürecinde herhangi bir sorun yaşanmaz. Ama ağır durumlarda felç, kaslarda zayıflık, mesane problemi ortaya çıkabilir.
Gelişim aşamasında olan bebek,’’ nöral tüp’’ diye bilinen ilkel doku oluşturur. Embriyonun gelişimi ilerledikçe ‘’nöral tüp’’ omurga ve sinir sistemini oluşturan bazı yapılara dönüşür. Bu yapılar, doku, kemik ve sinirlerden oluşur. Fakat bu hastalıkta sinirleri kaplayan ve koruyan kemik yapının sırt kısmı kapanmaz. Bu durum Türkçede bölünmüş omurga anlamına gelmektedir.
Nöral Tüp Defekti Belirtileri Nelerdir?
Nöral tüp defekti belirtileri olabilmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
● Sırtta bazı bölümlerde bazı omurlar açık kalır.
● Omurilik veya sinirler oluşan bu açıklıktan dışarı doğru kese oluşturur.
● Sinirler veya dokular ise bu aşamada savunmasız bir durumdadır.
● Yaş ilerledikçe mesane kontrolünü kaybetmek söz konusudur.
● Bacaklarda şekil bozuklukları oluşur.
● Hafif geçiren bebeklerde herhangi bir belirti görülmez.
● Doğumdan önce veya sonra tanı konabilir.
Nöral Tüp Defekti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nöral tüp defektinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik veya kalıtımsal faktörler bir arada etkileyebilmektedir. Teşhis için gerekli aşamalar vardır. Ultrason ile tanı konabilir. Ayrıca hamilelik döneminde anomali taraması söz konusudur. Hastalığın tedavi süreci yapılması gereken bazı işlemler vardır.
Nöral tüp defekti için kesin olarak bir tedavi yöntemi bulunur. Bu nedenle hastalıktan korunmak en önemli aşamadır. Hamilelik sürecinde gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Hamilelik öncesi ve hamilelik ilk üç ayı Folik asit alınması önemli bir tedbirdir. Yeterli orandaki Folik asit embriyonun sağlıklı gelişimine yardımcı olacaktır. Hamilelik döneminde anne adaylarının dengeli beslenmesi gerekir.