Selülit nedir, nasıl oluşur ve selülite nasıl önlem alalım?
Eskiden insanlar daha hareketli yaşam içindeydiler, kilo ya da selülit sorunu olduğuna dair bir bulgu yoktu eski yıllar da Türk kadınlarımız daha yuvarlak hatlıydı ve selülit sorunu yaşamazdı. Günümüz dünyasında teknoloji, modern çağ bir çok yarar sağlıyor. Ancak bu yararların yanı sıra galişen teknoloji ile birlikte kişiler daha az hareket yapar haldeler. Bu da bir çok olumsuzlukları beraberinde getirdi. Hele kadınlar açısından durum daha vahim. Çünkü bir yandan kendilerini beğendirmek ve hoş görünmek konusunda bombardımana tutulan kadınlar, diğer yandan hareketsiz mesleklerde kilolardan ve selülitler den dertli hale geldiler. Bir çok çare deneniyor, diyetler yapılıyor. Ancak uzmanlar denetiminde olursa çözüm olabileceği belirtilen bu yöntemlerin yanı sıra bir çok cihaz da konuya önemli katkı sağlıyor.
Selülit nedir?
Cildin bağ dokusunda ağrılı modüllerle seyreden, epidermis te portakal kabuğu görünümü yaratan, kıvrımlı görünümlü bir problemdir. Kadınların % 80 - 95' inde görülür selülit üç aşamada gelişir.
Birinci aşaması dolaşım bozukluğudur, damarlardan çıkan su dokulara dolar dokular acılı ve duyarlıdır.
İkinci aşamada ödem daha da fazlalaşır.
Üçüncü aşamada, bu dokularda biriken yağ, su ve tuz molekülleri organizma tarafından kullanılmaz ve selülit yerleşir. Genellikle vücudun bacak, kalça, diz yanları, kolların üst kısımları ve göbek bölgelerinde oluşur.
Selülitin nedenleri
1) Genetik faktör
2) Hormon bozukları
3) Kan dolaşımı bozukluğu
4) Bağ dokusu zayıflığı
5) Kötü alışkanlıklar, beslenme, kahve, kola, alkol, v, s .
6 ) Hareketsizzlik
Ne zaman ortaya çıkar?
1 ) Gelişim döneminde vakalarda % 12'de
2 ) Hamilelikte vakaların % 20' i
3 ) Menopoz önce ve sonra vakaların % 25' i
4 ) Tüm yaşlarda vakaların % 43' ü olarak
5 ) Şişman, normal veya zayıf kadınlar eşit oranda selülitten etkilenirler
Nasıl önlem alalım?
1 ) Selülitin ilk başlangacında erken önlem alırsak ilerlemesini ve ikinci dereceye geçmesini önliyebiliriz.
2 ) Günde 1,5 litre su içmeliyiz vücutta biriken toksinleri atarız.
3 ) Düşük kalorili besinler tüketmeliyiz, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir. Vücudun fazla suyu atabilmesi için beyaz ve kırmızı turp, maydonoz, kereviz, çilek, greyfurt yenilmesi gerekir.
4 ) Kan dolaşımındaki bozukluğu ortadan kaldırmak için hareket yani spor yapmak gerekir. Özellikle selülit tedavisinde yürüyüş, tenis, yüzme, jimnastik gibi sporların yapıması son derece etkilidir.
5 ) Günde 10 dakika fırça veya eldiven şeklinde lifle dairesel ve kalbe doğru hareketle kalça, bacaklara ve kollara masaj yapın. Kan dolaşımını hızlandırır. Buz küpleriyle de masaj yapabilirsiniz buz ödemi çözer. Masajdan sonra selülit kremlerini masaj şeklinde vücudunuza yedirin, örnek ( greyfurt yağı, karanfil, portakal, nane ) yağları karışımını kendiniz de hazırlıyarak duştan sonra her gün kullanın faydasını görürsünüz..
6 ) Uzmanlardan profesyonel yardım da alabilirsiniz sonuca daha hızlı kavuşabilirsiniz.
Sizlere bu hafta selülit ile bilgi aktardım, malum önümüz yaz hemen önlem almanızı tavsiye ederim ! Çünkü kısa zamanda selülitler yok edilmez, yaz gelmeden önlem almaya başlayın !
Sağlıklı güzellik dolu günler dileği ile
Int. Dipl. Kozmetisyen
Nesrin Sürer