Cildimiz yaşayan bir organdır. Zaman içinde psikolojik ve kimyasal etkenlerden dolayı ( iklim değişiklikleri sıcak, soğuk, güneş ışınları, çevre kirliliği, yanlış beslenme ve hormonlu gıdalar tüketmek ) gibi olumsuzluklar cildin değişen reaksiyonlarına karşı uzun zamandır dikkate alınmadı !
Cilt sorunu yaşıyan kişilerin, acaba cildime ne kullanabilirim, ne uygulatabilirim gibi soruları çağaldı ? Deteya indiğimiz zaman son yıllarda, cilt psikolojisi diye bir kavram kazanıldı. Günümüzde cildimizin, doğal yapısını korumak sorun varsa onları gidermek üzere dinamik cilt bakım programları gelişti.
Eskiden, genel kavram olarak bildiğimiz ve klasikleşmiş cilt yapıları normal cilt, karma cilt, yağlı cilt, kuru cilt olarak tanımlanırdı.
Güncel, değişen zaman içinde çevre kirlenmesi ve kimyallardan, biz insanlar olumsuz şekilde etkilendik. Özellikle en çok etkilenen kuşkusuz cildimiz oldu. Cildimizin yapısı bozularak değişik cilt formları türedi. Bu doğrultuda cilt tipleri ve formlarına yönelik bakım kozmetikleri devreye girdi.
Güncel cilt sorunlarının nedenleri
Sıralamada: genetik etken, içsel etken, dışsal etkenler var.
Cilt yapılarının değişme nedenine gelince, cildimiz genetik etkenlerin yanı sıra en çok içsel etkenlerden sorun yaşıyor.
İçsel etkenler örnek: hormonel sorunlar, stres, yanlış beslenme, ilaç kullanımı.
Dışsal etkenler örnek: İklim değişimi sıcak, soğuk, çevre kirliliği, kapalı ortamlardaki klimalar. Cilt yapıların değişmesi ve bozulmasının nedenleri olarak sırlayabiliriz.
Güncel cilt tipleri ve formları
Yağlı- kuru- hassas : Üç cilt tipi bir arada ( Sebore Sicca ) yağlı, nemsiz, hassas cilt.
Yağlı- hafif nemli : İki cilt tipi bir arada ( Sebore Oleosa ) çok yağlı cilt.
Normal cilt : Yağ, nem dengelenmiş bakımlı cilt tipidir.
Güncel çalışmalarda en çok duyduğumuz soru? Cildim yağlı neden kuru! ve sorular devam ediyor, cildime uygun hangi kozmetik ürünü kullanabilirim ve bakımları uygulatabilirim?
Günümüzde görülen cilt yapısı, cilt fonksiyonların bozulmasıdır. Yağlı cilt yapısından ekstrem kuru cilt yapısına dönüşmesinin nedeni, uzun süren güneş banyoları, solaryum, yanlış kozmetik kullanımı veya çok derin uygulanan akne tedavileri. Cildin kuruması, sertleşmesi ve hassaslaşmasına neden olur. Yağlı, kuru ve hassas, üç cilt tipi bir arada, en zor cilt formunu alır.
Yağlı, kuru ve hassas cilt yapısına yönelik, başarılı bir kozmetik bakımı ve yoğun bakımları uygulayabilmek için detaylı cilt analizi oldukça önemlidir. Kullanılan biyolejik kozmetik ürünleri veya kozmetik yoğun bakım yöntemleri, cilt yapısının bir kısmına iyi gelirken diğer kısmına tahriş edici olabilir. Dolayısıyla cilt yağ, nem ve hassasiyetine yönelik kendine özgün ürünler ve uygulanacak yöntemlere ihtiyaç duyar.
Cilt fonksiyonlarını dengeleyici bakımlar
Ev bakımında: Vitamin A, Ceramide, Mecadamia etken maddeler içeren serum, cilt dostu olan vitamin A cildin yağ, nem ve kuruluğu dengeleyici özelliğe sahiptir.
Temizlemede: Alantoin, Penthenol, Glycerin etken madde içerikli temizleme köpüğü cildin nemlenmesiyle koruyarak derinlemesine temizleme sağlar.
Aloevera, Hyaluronicacit içeren Tonic' le cilt tazelenerek sakinleştirilir.
Profesyonel yoğun bakımlarda
Biyolejik ısınan ve soğuyan mask: Cilt fonksiyonlarını dengeleyerek, cildi tazeleyip yenileme özelliğine sahip
Enzym peeling: Yosun ve Papaya ekstreleri, ciltte sert tabakayı yumuşatarak komedon ve lekeler için özel yoğun bakım.
Alge mask: Kuru ve hassas ciltlere, derin okyonuslardan elde edilen kırmızı, kahve rengi yosunlar ile ciltte oluşan kuruluk ve hassasiyeti dengeleyen bakım.
Micro dermabrasion: Cilt problemlerine yönelik en yeni metod, leke, iz, deri sertliğini yenileyen, cildi minimal soyan yöntem.
Size bu hafta, güncel fakat bir okadar zor olan cilt yapısından bilgi aktardım !
Sağlıklı güzellik dolu günler dileği ile
Int. Dipl. Kozmetisyen
Nesrin Sürer