Günümüzde bronz bir tene sahip olmak güzellik kavramına dahil olmuştur. Ancak güneşin ultra- viyole ışınları cildimize zarar vermektedir. Güneşin altında hepimiz eşitiz. İster sarışın, kumral, kızıl veya esmer tenli olalım. Tüm cilt tipleri ve ten renkleri güneş ışığından etkilenir. Bu yüzden güneşin yararları olduğu kadar, cildimize ne kadar zarar verdiğini de bilmeliyiz.
Güneş ışınlarının etkisinden korunma
UV ışınları, UVA, UVC olmak üzere üçe ayrılır. En tehlikelisi UVC ışınlarıdır, fakat ozon tabakası tarafından durdurulurlar. Diğer ikisi bu tabakayı geçiyorlar UVB ışınları ciltte kızarıklıklara yol açabilir. Epidermis tabakasına kadar iner ve burada bir reaksiyon meydana getirir. İnce kılcal damarlar genişler ve kızarıklık oluşur. UVA ışınları daha derine iner, bunlar kahverengi bir pigment salgılayan melanosit hücrelerini uyarır ve tenin bronzlaşmasını sağlar. Ayni zamanda güneş lekelerine sebep olur. Fakat en kötü etkileri serbest kökler, cildin biyolojik yapısına zarar verir ve cildin yaşlanmasına sebep olurlar. Demek ki cildimize zarar vermeden bronzlaşmak için, UVB ışınlarını durdurmalı ve cildi UVB ışınları tarafından meydana gelen serbest köklerin etkisinden korumak gerekir. Günümüzde artık serbest köklere karşı etkili olan, etken maddeler içeren kozmetikler üretilmektedir. Etken madde olarak A- E vitamini içerirler. Diğer önemli etken madde olarak C vitaminidir. C vitamini serbest kökleri yok eder ve yaşlanmayı önler, A- E vitaminleri cildi besler ve yapılandırır.
Sağlıklı güzel bir bronzluk için yapmamız gerekenler
1) Güneşe çıkmadan evvel bakım: Homojen bir bronzluğu sağlamak için, derinlemesine peeling bakımı uygulayın ve ölü deri tabakasını atın. Ardından cilt tipinize uygun maske. Yağlı cilt tipine earty mask, hassas kılcal damarlı cilt tipine couperose mask, nemsiz kuru cilt tipine energ mask, olgun cilt tipine teightenin mask.
2) Nemlendirme bakımı: Yağlı karma cilde moist, hassas cilde silver, kuru nemsiz cilde vitamin A, olgun cilde effect içerikli nemlendirici ile nemlendirin.
3) Güneşten koruma bakımı: Güneşe çıkmadan evvel, bir kat cilt tipinize uygun olan nemlendirici sürdükten sonra, ardından UVB ışınlarına karşı su bazlı LSF 50 faktörlü total filtre sürülmesidir.
4) Güneşlenme saatleri: Güneşlenme saatlerine dikkat edilmelidir. Örneğin, 00.07- 11.00 arası ve daha sonra 16.00 itibari ile güneşlenmek için en ideal saatlerdir.
5) Güneşe çıkmadan evvel beslenme kürü: Güneş banyolarına başlamadan evvel, tüketeceğiniz vitamin kürü ile cildinizi içten besleyerek korursunuz. Güneşe çıktığınız zaman da cildiniz hemen renk almaya başlar hızlı bronzlaşırsınız..
Örnek kür: Her gün 1 bardak havuç suyu için, ayrıca salata olarak tüketebilirsiniz.
1 bardak kayısı suyu ve meyve olarak tüketin.
1 bardak domates suyu ve domates salatası üzerine sızma zeytin yağ gezdirin.
15 gün boyunca bu sebze ve meyveleri tüketin faydası mükemmel!
6) Güneş sonrası bakım: Güneş banyolarından sonra tatlı su ile duş alın. Duştan sonra yine nem kaybına uğrayan yüz ve vücut cildinize bol, bol nemlendirici sürün.
Sağlıklı güzellik dolu günler dileği ile
Int. Dipl. Kozmetisyen
Nesrin Sürer