07.07.2015 - 11:23 | Son Güncellenme:
KARACİĞER İÇİN ENGİNAR
Organlarımız için yararlı olan besinlerin tüketilmesinin önemine değinen Dr. Ateşsaçan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Karaciğer; vücudun geri dönüşüm merkezi gibi çalışır. Karaciğer tüm toksinleri seçip ayırır ve atılmasından sorumlu organa gönderir. Enginarda güçlü bir antioksidan olan “silymarin” var.
Silymarin zarar görmüş karaciğer dokusunun tekrar yapılandırılması için önemlidir. İftar da 1 adet enginar karaciğeri temizler. Gün içinde kullanılacak 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal karaciğeri temizler. Etken maddesi kurkumindir. Karaciğeri kuvvetlendirir, karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır. Ağır yağlı yemekler, şekerli ve tatlı gıdalar, katkılı ve ambalajlı ürünler karaciğeri yorar.”
SICAKLARDA MÜRDÜM ERİĞİ TÜKETİN
Bağırsaklar; ikinci beyin gibidir. Kabızlık olursa vücutta toksinler birikir. Özellikle iftardan sonra rezene ve sinameki çayı içilebilir. Ek olarak sahurda 1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu biraz yoğurt veya yulaf ve süt ile birlikte tüketilirse, kabızlığa iyi gelir.
Bunun dışında oruç tutanlar ve tutamayanlar için yaz günlerinde hem serinletici hem de kötü kolestrolü düşürmeye faydası olan Mürdüm eriğini ve kompostosunu öneririm.Dr.Gönül Ateşsaçan , “Mürdüm eriği iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yapılan son bir araştırma, düzenli kuru erik tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü (LDL) düşürebileceği sonucuna varıldı. Ayrıca, hem mürdüm eriği, hem kuru erik bol miktarda fenol (koruyucu özellikleri olan ve bitkilerde bulunan doğal bileşik) içermektedir ' dedi.