01.03.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:
Çok fazla insan "miyoglobin" konusunda gerçekleştirdikleri araştırmalarında internetten yararlanmaktadır. Bu sayede arzu edilen bilgiye son derece kolay bir erişim sağlanması mümkün hale gelmektedir.
Miyoglobin Nedir?
Miyoglobin, genel olarak omurgalılarda bulunan ve hemen hemen tüm memelilerde var olan kas dokusunda mevcut durumda olan demir ve oksijen bağlayıcı bir proteindir. Miyoglobin, yapısı çözümlenmiş durumda olan ilk protein olma özelliği taşımaktadır. 1958’ tarihinde ilk olarak Sir John Cowdery Kendrew ve Max Perutz tarafından kristalografi yönteminden yararlanılarak yapısı çözümlenmiştir.
Miyoglobin Hangi Kaslarda Bulunur?
Miyoglobin, kalp ve iskelet kaslarında bulunmakta olup oksijene bağlı küçük bir protein olma özelliği taşımaktadır. Miyoglobin, kanda mevcut durumda olan, bundan ziyade kırmızı kan hücresinde var olan demir ve oksijen bağlayıcı özelliğe sahip olan hemoglobin ile uzaktan bir ilişkisi söz konusu olmamaktadır.
Miyoglobin olarak adlandırılan protein, kas dokusunun haricinde başka hiç bir dokuda bulunamaz, fakat kas dokusunda meydana gelen bir yaralanma neticesinde kan dolaşımına katılması söz konusu olabilir. Bu protein'in kanda mevcut oluşu sıra dışı bir durum olarak görülebilmekte olup tanısal bir belirteç olabilmektedir.
Görevleri Nelerdir?
Miyoglobinin son derece önem taşıyan fonksiyonu, kas hücrelerinin içine oksijeni tuzaklamak suretiyle kasın kasılması için gerekliliği söz konusu olan enerjinin üretilmesine imkan sağlamaktır. Kalp yahut iskelet kasının yaralanması durumunda kana miyoglobin salınır ve travmadan sonra geçen birkaç saat içinde artmış durumda olan konsantrasyonlar ölçülebilir.