Otizmde DIR Floortime Metodu

Herkese merhabalar,

Otizm Spektrum Bozuklukları;

Erken çocukluk dönemlerinde ortaya çıkabilen ciddi bir nöro-gelişimsel problemdir.

Otizm probleminin belirtileri çocukta konuşma ya da odaklanma sorunu, çevreye ilgisizlik, tepki vermeme ile ortaya çıkabilir.

Otizm sorununun problemleri arasında;

-Çocukta konuşma gecikmesi

-Sosyal ve iletişimsel davranışlarda yetersizlik,

-İlişki geliştirmekte ve sürdürmekte zorlanma,

-Tekrar eden motor hareketler, nesne kullanımı veya konuşma,

-Israrcılık ve basmakalıp durumlara sıkı sıkıya bağlı olma durumları sayılabilir.

Haberin Devamı

Çocuk ve Aileler İçin Geliştirilmiş!

Floortime, DIR Modeli, otizm spektrum bozukluğu dahil olmak üzere pek çok gelişimsel zorluk yaşayan çocuk ve onların aileleri için geliştirilmiş, kapsamlı bir programdır.

DIR’ın Açılımı:

 D(Developmental) gelişimsel

I(Individual-differences) bireysel farklılıklar

R (Relationship-based) İlişki temelli bölüm anlamlarına gelir.

1979’da Ortaya Konuldu…

Floortime modeli, özellikle çocukların kuvvetli ve zayıf yönlerini tespit etmeyi ve odaklanmayı, anlamayı ve değerlendirmeyi amaçlar.

Özellikle, otizm spektrum bozukluk ve diğer gelişimsel bozukluklarda belirgin gelişim profillerine sahip olan çocuklar için oldukça etkili olan bir modeldir.

Modeli Dr. Stanley Greenspan geliştirmiştir ve ilk kez, 1979 yılında yazmış olduğu “Zeka ve Adaptasyon” isimli kitabında bu modeli belirtmiştir.

Gelişimsel, Bireysel Farklılıkları Gözeten ve İlişki Temelli bu model; yeni, kapsayıcı ve bireyleştirilebilen olması özelliği ile gelişim geriliği olan çocukların ölçme ve değerlendirilmesi aşamasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Duygusal ve bilişsel gelişimi desteklemek için karşılıklı ilişkiye dayanan, kısaca Floortime (yerde oyun) adı verilen bir yöntemdir. Floortime; duygulanım ve heyecan içeren karşılıklı etkileşimin çocuğun gelişimindeki önemini vurgulayarak (AFEKT), oyunu terapi aracı olarak kullanan bir yaklaşımdır.

Bu Modelde Çocuk Önder!

Sağlıklı gelişime dair önemli adımların mercek altına alınmasını ve takibinin sağlanmasını hedefleyen Floortime yaklaşımı, ilişki temelli model içerisinde bir strateji olarak yer almaktadır. Floortime özellikle gelişimsel kabiliyetlere yönelik teşvikte bulunarak duygusal açıdan anlamlı bir öğrenme süreci sunmaktadır.

Haberin Devamı

Floortime, çocukların gelişimsel özelliklerini dikkate alarak, onların bazı amaçlar üzerinden bir sonraki seviyeye geçmelerine yardımcı olmaktadır.

Floortime terapisti ya da ebeveyn çocuğun önderliğinde, çocuğun ilgi alanlarına hitap eden oyunlarla olumlu bir odaklanma özelliğine sahip olmalıdır. Çocuk, yetişkin bireyle bağlantı kurduğu noktada, gelişimsel özelliklerine göre şekillenen hiyerarşide seviye atlaması için cesaretlendirilir.

Bu modele göre Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda gözden kaçırılan ve geliştirilemeyen altı önemli gelişimsel aşama söz konusudur.

Gelişimsel Aşamalar

1-) REGÜLASYON VE DİKKAT

2-) BİRLİKTELİK SAĞLAMA

3-) İKİ YÖNLÜ İLETİŞİM KURABİLME

4-) KOMPLEKS SOSYAL PROBLEM ÇÖZME ve DAVRANIŞLARIN ORGANİZASYONU

5-) DÜŞÜNCELERİN TEMSİL EDİLMESİ

Haberin Devamı

6-) SOYUT DÜŞÜNME

Herhangi bir sorun yaşamayan yani normal gelişim gösteren çocuklar, saydığımız bu aşamaları 4-5 yaşına kadar kazanmış olurlar; fakat Otizm Spektrum Bozukluk tanısı almış çocuklarda, belirtilen kritik gelişimsel özelliklerde zorlanma ve gecikmeler söz konusudur.

Floortime, yalnızca çocuğun liderliğinde oyun oynamak değil; onun dünyasına, istek ve hedeflerine dahil olup ortak ilgiyi sağlamak, birliktelikten keyif alma duygusunu ve bizden bir şeyler öğrenme isteğini geliştirmektir.

Çocuğun önderliğinde ve bakım verenle anlamlı bir oyun etkileşimi sağlanmasıyla bu önemli becerilerin güçlendirilmesi ve çocuğun gelişim hiyerarşisindeki basamakları tırmanması sağlanabilir.

Özetle DIR FLOORTIME; farklı gelişim özellikleri olan bebek ve çocukların değerlendirilmesi ve gelişiminin desteklenmesi için çok boyutlu bir sistem sunar ve DIR Floortime, ancak gerekli eğitimleri tamamlamış olan uzman terapistler tarafından uygulanabilir.

 

Mine Ağır

Psikoterapist