Günümüzde bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de geleneksel- tamamlayıcı- alternatif tıp metodlarına olan ilgi giderek artmaktadır. Bu ilgi özellikle gelişmiş ülkelerde son 20- 30 yılda olmuştur. Örneğin bitkisel ürünlerin dünyadaki toplam pazar payının yaklaşık 60-100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir ki bu oran dünyadaki ilaç yıllık ilaç pazarının yaklaşık % 15-20’sini oluşturmaktadır. Türkiye’de yapılan çalışmalarda Tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanım sıklığının %22,1 ile %84,1 arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur.
Kayropraktik tedavide henüz ülkemizde yeni olmasına rağmen Amerika ve Avrupa’da en çok tercih edilen tamamlayıcı tıp tedavilerinden bir tanesidir.
Kayropraktik 1890 yılında D.D Palmer tarafından çoğunlukla kas-iskelet sistemi, özellikle omurga mekanik bozukluklarının tanı ve tedavisinde kullanılan bir sağlık mesleği olarak tanımlanmıştır. Uygulayıcılar, vücuttaki problemlerin sinir sisteminin üzerinden genel sağlığı etkilediğini belirtirler. Omurgada meydana gelen dizilim bozuklukları sinir sistemini doğru çalışmasını etkileyerek vücutta mekanik problemleri meydana getirir. Kayropraktik tedavi omurgada meydana gelen dizilim bozukluklarını düzelterek mekanik kaynaklı problemlerin büyük çoğunluğunu tedavi eder.
Bunları destekleyen birçok klinik çalışma bulunmaktadır. Kayropraktik teknikleri eklemleri ve yumuşak doku manipülasyonlarını içerir. Kayropraktiğin ana tedavi felsefesi omurgada meydana gelen dizilim bozukluklarını arayıp bulup düzeltilmesidir. Uygulamalardan sonra vücudun kendini iyileştirme gücünden yararlanıldığına inanılır. Her ne kadar pek çok bilim insanı ilk başta kayropraktik tedaviye kuşkuyla karşılamış olsa da klinik araştırmaların artışıyla birlikte soru işaretleri azaltılmıştır. Kayropraktik tedavinin etkinliğiyle ilgili birçok akademik yayın vardır ve halen pek çok yeni araştırma yürütülmektedir.
Kayropraktik tedavi hangi hastalıklarda tercih edilir?
-Akut ve kronik boyun ve bel ağrısı,
-Servikal kökenli baş ağrıları
-Duruş bozukluğuna bağlı bel,boyun,sırt ağrısı
-Lomber-torakal ve servikal disk hernilerinin erken konservatif tedavisi,
-Akut ve kronik yumuşak doku zorlanmaları,
-Burkulmalar, tendinitler,
-Miyofasiyal ağrı sendromu
-Mesleki ve spor ile ilişkili kas-iskelet sistemi yaralanmaları,
-Geriatrik yaş grubunun kas-iskelet sistemi sorunları (osteoartrit vb),
-Mekanik faset eklem kaynaklı biyomekanik bozukluklar
-Skolyoz
-Radikülopatiler (ilerleyici motor kayıp ve kauda equina sendromu saptanmayan sinir kökü irritasyonları),
-Eklemlerdeki (omuz, sakroiliak eklem, temporamandibuler eklem, kalça, diz) fonsiyon bozukluklar