22.03.2021 - 17:49 | Son Güncellenme:
Makat çatlağının başka bir tabiri ile anal fissür ameliyatı öncesinde makat bölgesi lavman uygulaması ile birlikte cerrahi girişime hazırlanır. Günümüzde gerçekleştirilmekte olan pek çok cerrah lavmana gerek duymadan makat bölgesi girişimlerini büyük bir başarı ile tamamlamaktadır.
Makat Çatlağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Makat çatlağı ameliyatı için ilk olarak iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) yahut belden iğneyle belden aşağısını uyuşturulması (spinal anestezi) şeklinde yapılır. Bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Ameliyat olacak olan hasta yüzükoyun sustalı çakı (proktolojik) pozisyonunda olacak şekilde yatırılır.
Ameliyat uygulanacak olan makat bölgesi anestezi altındayken tekrara etraflıca muayene edilir. Bu muayene ile birlikte mevcut çatlağın derinliği ve uzunluğu anlaşılır. Anüsün kenarından 1 cm boyutunda bir kesi yapılır. Makatın istihat durumundaki büzüklüğünü düzenleyici rol üstlene kas yapısı (internal sfinkter) izole edilmek suretiyle kısmi bie gevşetme kesisi yapılır.
Bazı hastalarda çatlağın dış ucunda bulunan kabartı (sentinal pili) kesilerek alan düzlenmesi yapılır. Makat çatlağı ameliyatı anestezi ve diğer ön hazırlıkların yapılmasından sonra yalnızca birkaç dakikalık bir zamanda tamamlanır.
Ameliyat esnasında çatlak dikilmez. Farklı bir noktadan girilmek suretiyle iç büzücü kaslarda gevşetme işlemi yapılır. Ameliyatın mantığı yara bölgesinde bulunan spazm ve dolaşım azlığı problemlerini gidermektir. Ameliyat sonrasında kanama sorunu bir hafta içinde ortadan kalkar. Yaralar ise birkaç hafta içinde iyileşir ve tam iyileşme oranı ise %95'in üzerinde gerçekleşmektedir.
Anal Fissür Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anal fissür ameliyatı günübirlik uygulanabilen bir ameliyattır. Hastanın gece hastanede kalmasına gerek yoktur. Hasta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı reçeteyle hastaneden taburcu olabilmektedir.
Dışkı kontrolüyle ilgili olarak bir sorun yaşanması beklenmez. Zaten ameliyat esnasında dışkılama kontrolünden sorumlu dış büzücü kaslara yönelik olarak herhangi bir müdahale söz konusu olmamaktadır. Ameliyatın gerçekleştirilmesinden sonraki erken dönemde nadiren de olsa gaz kontrolünde problemler olabilmektedir.
Ameliyattan sonraki ilk bir hafta boyunca günde 2-3 kez, yara iyileşene kadar olan sürede ise her dışkılamanın sonrasında sıcak oturma banyosu yapılması son derece yararlıdır. Bu leğen yahut küvete 8-10 cm seviyede ve de yakmayacak şekilde sıcak su konulmak suretiyle 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılmalıdır. Bu süreçte sıcak suyun içine oturulması şart olmaktadır.