SağlıkMagnezyumun Görevleri, Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Görevleri, Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir?

09.08.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:

Magnezyum, vücudumuz için faydalı olan minerallerden bir tanesidir. Bu mineral, insanlarda, hayvanlarda, bitkilerde ve denizlerde bulunabilir. İnsan vücudunda magnezyumun büyük çoğunluğu kemiklerde yer almaktadır. Kalan kısım ise kas ve yumuşak dokularda bulunmaktadır. Magnezyumun görevleri, özellikleri ve faydaları nelerdir? Magnezyum ne işe yarar tüm detayları ile derledik.

Magnezyumun Görevleri, Özellikleri Ve Faydaları Nelerdir

Magnezyum gümüşümsü beyaz renge sahiptir. Doğada bulunan hafif metallerden bir tanesidir. Magnezyum toz halinde olduğu zaman kolaylıkla tutuşabilmektedir. Yanarken çevreye parlak bir ışık vermektedir.

Magnezyumun Görevleri Nelerdir?

Magnezyum ilk defa Joseph Black tarafından 1755 yılında İngiltere'de bulunmuştur. Tarihler 1808'i gösterdiğinde ise Humphrey Davey bu elementi saf bir şekilde elde etmeyi başarmıştır. Magnezyum, toprak alkali metaller grubu içerisinde yer almaktadır. Ayrıca bu elementin simgesi Mg şeklindedir.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Haberin Devamı

Magnezyum insan vücudunda hücre bölünmesinde rol oynamaktadır.

Kortizol hormonunun beyinde fazla miktarda olması stres seviyesinin artmasına neden olur. Magnezyum minerali bu hormonun dengelenmesinde büyük tol oynamaktadır.

Magnezyum diş yapısında görev alır ve dişlerin korunmasını sağlar.

Magnezyum vücudun iç dengesinin korunmasında önemli bir göreve sahiptir.

Magnezyum kemik yapısına katılır ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur.

Magnezyum minerali vücutta yeterli oranlarda bulunduğu zaman depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunların yaşanmasını engellemektedir.

Magnezyum vücutta protein sentezine katılmaktadır.

Kas yapısına katılır ve kas fonksiyonlarının düzenli çalışması için katkı sağlar.

Vücutta yorgunluğun azalmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Vücutta enerji oluşum mekanizmasına katılmaktadır.

Vücudun elektrolit dengesini sağlamaktadır.

Magnezyum Özellikleri Nelerdir?

Bu mineral vücuttaki biyokimyasal tepkimelere katılmaktadır. İnsan vücudunda protein sentezlenmesi, enerji oluşumu ve sinir sistemi gibi yapılarda görev almaktadır. Bunun yanında sinir siteminde de önemli görevleri bulunmaktadır. Magnezyum seviyesinin vücutta düşük olması kişilerin depresyona girmesine sebep olmaktadır.

Vücutta enzimler tarafından sürekli olarak bir takım tepkimeler gerçekleştirilmektedir. Magnezyum bu tepkimelere yardımcı eleman olarak katılmaktadır. Magnezyum oranının yeterli seviyede olması durumunda insanların migren ataklarında azalma yaşandığı görülmektedir.

Düzenli olarak egzersiz yapanlar için magnezyum son derece önemlidir. Kişilerin performanslarının artmasına yardımcı olmaktadır. Egzersiz yaparken vücut daha fazla magnezyuma ihtiyaç duyar. Bunun sebebi ise magnezyumun kaslara glikoz taşınmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca magnezyum egzersizden sonra çok şiddetli ağrıların meydana gelmesini de önlemektedir.

Adet döneminde yaşanan sancılar kadınları olumsuz yönde etkilemektedir. Adet semptomlarının en az seviyeye indirilmesi için vücutta yeterli miktarda magnezyum olması gerekmektedir. Adet öncesi ve sonrası dönemlerde magnezyumun yeterli miktarlarda alınması kadınların ruhsal dengelerinin olumlu bir şekilde etkilenmesine neden olmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar