SağlıkMadalyon (Gül) Hastalığı Nedir? Madalyon Hastalığı Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Madalyon (Gül) Hastalığı Nedir? Madalyon Hastalığı Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.03.2021 - 14:01 | Son Güncellenme:

Gül hastalığı, halk arasında en yaygın olarak bilinen nedeni döküntülü bir hastalık türü olduğudur. Kızarıklık ile başlayıp vücuda yaygınlaşır ve zaman geçtikçe deride dökülmelere yol açar. Bu hastalık aylarca sürebilen bir hastalıktır. Genelde strese bağlı olabilir. Bunun yanında bakteriler de sebebi olabilir. Peki bu hastalığın tedavisi, belirtisi ve nedenleri nelerdir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını derledik.

Madalyon (Gül) Hastalığı Nedir Madalyon Hastalığı Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır

Çoğunlukla 1 buçuk 2 ay aralığında sürdüğü bilinen madalyon hastalığı, genel olarak nedeni net bir olan bir hastalık değildir. Hastalığı geçiren kişiler ılık duşlar ile hastalığı yavaş yavaş geçirebilir. 

Haberin Devamı

Madalyon Hastalığı Bulaşıcı mıdır ve Nedenleri Nelerdir?

Gül hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, yüz bölgesinde oluşan kızarıklık ve sivilceler ile meydana gelen bir hastalıktır. İlerleyen dönemlerde ise göğüs ve sırt bölgelerinde yaygın bir hal alabilir. Genellikle ten rengi açık olan kişilerde görülen bir hastalıktır. Orta ve ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu hastalık bunların yanı sıra kan damarlarının olduğundan daha belirgin bir duruma gelmesine neden olur. Çevresel kirlilikler, yazın alınan fazla güneşin zararları, sinir, stres gibi nedenler görülme ve hastalığın seyri açısından önemlidir. Özellikle bahar aylarında meydana çıkar. İlk önce pembeye yakın renklerle ortaya çıkar.

Bulaşma riski olmayan bir hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

 1. Makyaj malzemeleri

 2. Aşırı alkol tüketimi

 3. Sıcak içecekler

 4. Baharatlı yiyecekler

 5. Stres

 6. Egzersiz

 7. Güneş ışığı ya da rüzgara maruz kalma durumu

 8. Maytlar olarak sıralanabilir. 

Sebepleri arasında mantarlar, cilt akarları, cilt altında bulunan bağ dokusunun bozukluğu ve psikolojik faktörler de vardır. 

Madalyon Hastalığı Belirtiler Nelerdir?

Gül hastalığı geçiren kişilerde yüzde değişiklik büyük ölçüde fark edilmektedir. Bazı zamanlar şişlikler de ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra batma ve yanma hissi de oluşabilir. Bunlar haricinde görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

 1. Damar belirginleşmesi

 2. Cilt kalınlaşması

 3. Yanma ya da acı hissi

 4. Kuru cilt

 5. Cilt renginde fark edilir değişiklik

 6. Sivilceye benzeyen oluşumlar

 7. Boyun, kafa derisi, kulak ya da göğüste ortaya çıkan döküntüler

 8. Yüzün ödem toplaması

 9. Burnun büyüyüp genişlemesi şeklinde sıralanabilir.

Madalyon Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösteren bir hastalıktır. Yüzde kızarık oluşumu tedavisinde krem ve ağız yolu ile alınan ilaçlar kullanılır. Bu hastalığı olan kişiler alkol ve tahriş eden ürünlerden uzak durmalıdır. Metronidazol içeren krem ya da jeller kullanılır. İlaç tedavilerinin yanında lazer ve ışık sistemleri de yapılır. Bunun sonucunda damar cidarları kuvvetlendirilir ve kılcal damar çatlatması engellenir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar