21.03.2021 - 04:24 | Son Güncellenme:
Likopen isimli madde çoğunlukla domates sosu, domates, domates suyu içinde bulunmaktadır. domates yüksek likopen içeriği sebebi ile özellikle yaz aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir besindir.
Likopen Nedir, Ne İşe Yarar?
Likopen, antioksidan özellikleri ile bilinmektedir. İçerisinde karotenoidler ismindeki pigmentler bulunmaktadır. İlk defa 1910 yılında keşfedilmiş ve molekül yapısı 1931 yılında detaylı olarak incelenebilmiştir.
Likopen vücuda alındıktan sonra emilerek kana geçmektedir. Vücudun yağ dokusu ve organlarda bu madde depo edilir. Likopen insanların hastalığa yakalanma riskini düşürür. Bunun yanında vücutta dolaşan serbest radikallar ile de savaşmaktadır. Bu maddenin kan basıncını düşürme etkisi en bilinen faydalarından bir tanesidir.
Yüksek tansiyonu olan kişiler günde 12 mg'dan fazla likopen tükettikleri zaman kan basıncının düştüğü gözlemlenmiştir.
Likopen İçeren Besinler Nelerdir?
Likopen bakımından zengin olan besinler;
Guava meyvesi
Domates
Karpuz
Kırmızı portakal
Greyfurt
Papaya
Kuru kayısı
Kuşburnu şeklindedir.