12.01.2016 - 11:55 | Son Güncellenme:
Bu ne perhiz, bu ne lahana lazanya! Diyette de lazanya olur mu demeyin, bu lazanya da makarna katları yerine lahana yaprakları var.
Lahana lif oranı yüksek, çok az kaloriye sahip, bol kalsiyum içeren ve diüretik yani idrar sökücü bir sebze... Böylece lazanya yiyerek hem kan şekerinizi yüskeltmiyor, hem de bedeniniz için faydalı birşey yapıyorsunuz.
İşte malzemeler:
( 4 kişilik)
1 ortaboy beyaz lahana
4 büyük kuru soğan
1 büyük rendelenmiş havuç
800 gr dana kıyma
500 gr mantar
8 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı z.yağı
himalaya tuzu
karabiber, biberiye, kekik
opsiyonel: rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Büyük bir tencereye kaynar su koyun ve biraz tuz ekleyin. Lahanayı kaynar suda yaklaşık 2-3 dakika haşlayın. Yaprakları yumuşak hale gelecek kolay ayrılacak. Yaklaşık 10 lahana yaprağını ayırıp suda 5 dk kadar daha haşlayın. Daha sonra lahana yapraklarını çıkarıp bir peçete yardımıyla üzerlerindeki fazla suyu alın ve beklemeye bırakın.
Büyük bir tavaya zeytinyağının ekleyin ve soğanları 3-4 kısık ateşte çevirin. Ardından inca dilimlediğiniz mantarları, rendelediğiniz havucu, sarımsakları, tuz ve baharatları ekleyip yaklaşık 5 dk pişirin. Ardından kıymayı ekleyin ve 15 dakika, mantarların suyu iyive buharlaşana kadar pişirin.
İnce uzun bir kek kalıbını yağlayın ve lazanyayı kaç kat yapmayı planlıyorsanız tavadaki harcı o kadar sayıya göz kararı bölün. Böylece lazanyanın tüm katları eşit kalınlıkta olacak.
Bekleyen lahana yapraklarını kek kalıbı genişliğinde, ince, damarsız kısımlarından kesin. Tüm katmanların ince kısımlardan oluşmasına dikkat edin, kalın damarlı kısımlar yemede güçlük yaratabilir. Bu ksımları daha sonra kapuska yapmak için buzluğa atabilirsiniz.
Kek kalıbının en altına bir kat lahana koyun ve üzerine harcı gezidirin. Ardından tekrar bir kat lahana koyun ve tekrar harcı yerleştirin. Bu işlemi en üst katmanda lahana kalacak şekilde tekrarlayın.Dilerseniz en üste rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz. 180 derece fırında kaşar kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.