09.03.2021 - 13:05 | Son Güncellenme:
Kuyruk kemiği omurgayı destekler ve böylece vücudun eksenel desteğine katkıda bulunur.
Kalça kemikleri ve sakrum ile ilişkili olan koksiks, aynı zamanda üst vücudun ağırlığını desteklemede ana rolü olan pelvisi oluşturur.
Kuyruk Sokumu Kırığı (Koksiks) Nedir?
Çoğunlukla kalçada şiddetli bir düşüşün ardından ortaya çıkar, ancak aynı zamanda doğumdan (bebeğin geçişine bağlı mekanik ezilme), kemikleri zayıflatan bir hastalıktan (osteoporoz) ve hatta koksikse uygulanan stres mekanizmalarından da kaynaklanabilir.
Bu kırık, her durumda oturma pozisyonunu engelleyen keskin bir ağrıya neden olur. İyileşme için genellikle dinlenmek ve ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar almak yeterlidir. Çok ağrılı bir kırık, şamandıra veya içi boş minder gibi uygun bir minder üzerine oturulması tavsiye edilir. Bazı çok nadir durumlarda, kırığa kemikte bir sapma eşlik eder.
Kuyruk Sokumu Kırığı Neden Olur?
Otururken veya ayakta dururken şiddetlenen, kuyruk kemiğinde kalıcı ağrı olur. Çoğunlukla travmatik olan nedenler çok sayıda olabilir. Bir kırık, önemli bir şokla düşme, kötü bir oturma veya uzun süreli duruş, doğum, bir hastalık ( osteoporoz ), bir koksigeal omurga, bir çıkık, artrit gibi sorunlarla oluşabilir.
Kuyruk kemiği ağrısı veya koksigodini, omurganın sonunda bulunan bu kemik, kalçalarda bulunan kuyruk kemiği bölgesinde hissedilen ağrıdır. Kuyruk sokumunun, aşağı yukarı birbirine kaynaşmış dört (bazen beş) küçük omurdan oluştuğunu unutmayın. Eklemlerin ve bağların varlığı sayesinde birbirlerine göre biraz hareketli olabilirler. Ağrı sürekli olabilir, ancak otururken ve kalkmak (veya oturmak) için hareketi yaparken daha kötüdür. Ayrıca dış veya iç dokunuşla (rektal muayene) dokunulduğunda yoğunlaşır.
Kuyruk Sokumu Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Koksigodininin yönetimi tanıya bağlıdır. Genellikle multidisiplinerdir ve oturma pozisyonunda duruş tavsiyesi ile başlar. Örneğin bir koksigeal omurga ile ilgili akut ağrı durumunda ağrı kesiciler veya anti-enflamatuar ilaçlar almak faydalı olabilir.
Ağrılı bölgeye sıcak veya soğuk uygulamak da faydalı olabilir. Kırık olması durumunda ortez veya alçı kullanılamaz. Hareketliliği yeniden kazanmak için fizyoterapi (veya fizyoterapi) seansları gerekli olabilir. Burun içi kalsitonin kullanımının birçok çalışmada etkili olduğu gösterilmiştir.