23.03.2021 - 10:57 | Son Güncellenme:
Kulak zarı delinmesi genellikle kulağa alınan darbe ve ya iltihap nedeni ile oluşmaktadır. Kulak zarı delinmesi dış kulak yolu ve orta kulağın ayrıldığı ince zarın delinmesi ve ya yırtılması ile ortaya çıkar.
Kulak Zarı Delinmesi Nedir, Neden Olur?
Genellikle dış kulak yolu ve orta kulağı ayıran ince zarın delinmesi ya da yırtılması sonucu kulak zarı delinmesi meydana gelir. Kulağa alınan sert bir darbe ve ya oluşan iltihap sonucu kulak zarı delinmesi meydana gelir. Delinen kulak zarında işitme kaybının yanı sıra akıntı da oluşabilir. Kulak zarı patlamasına yol açan pek çok neden bulunmaktadır.
Özellikle de kulağa şiddetli tokat atılması ve ani bir patlama sonrasında kulak zarı delinebilir. Kafatasının belli bir tarafında kırık oluşması ile kulağa yabancı cisim de sokulması kulak zarının delinmesine yol açabilir. Asidik yapıdaki bir sıvının kulak kanalına kaçması sonucunda da kulak zarı delinebilir.
Kulak Zarı Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Kulak zarı patlaması sonucunda belli başlı belirtiler ortaya çıkabilir. Kulak zarı delindiğinde kişinin işitme yetisi azalmaktadır. Bunun yanı sıra çoğu zaman kulak dışına akıntı gelebilir. Kulakta yırtılma ile birlikte uğultu ve şiddetli çınlama sesi de hissedilebilir. Tüm bu belirtilere rağmen kulakta ağrı oluşmaz. Günümüzde kulak zarı delinmesi en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Kulak zarı delinen kişi gök gürültüsüne benzer bir ses duymasının ardından aniden işitme kaybı yaşar.
Kulak Zarı Patlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak zarı patlamasının doğru şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Kulak zarı patlamasında tedavi edilmeden önce mutlaka işitme testi uygulanmalı. Kulak zarı onarıldıktan sonra duş yapılırken ve yüzerken de orta kulağa su kaçması önlenir. Kulak zarı patlaması sonucu oluşan delik küçük ise kendiliğinden kapanabilir. Bu noktada uzman bir hekime danışılmasıdır. Hekim tarafından yamalama işlemi de yapılmaktadır.