28.12.2017 - 12:00 | Son Güncellenme:
Avustralya Monash Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, farklı gıdaların bağırsakta üretilen hidrojen sülfür miktarını nasıl etkilediğini araştırdılar.
Yedi sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan araştırmada; et, yumurta ve benzeri protein ağırlıklı beslenenlerin kötü kokulu gaz çıkardıkları ortaya çıktı. Bunun nedeniyse, bu gıdalarda bulunan bir amino asidin hidrojen sülfürü arttırması olarak gözlemlendi.
Normalde, gaz çıkarmaya sebep olan 5 farklı gaz var. Bunlar: oksijen, azot, metan, karbondioksit ve hidrojen sülfür. Bunlar arasından kokuya sebep olan tek gaz ise: hidrojen sülfür.
Kötü gaz kokusuyla sürekli karşı karşıyaysanız, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri daha az tüketmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca balık sülfür bakımından az olduğu için balık yemeyi de tercih edebilirsiniz.
Ancak, şikayetleriniz hale devam ediyorsa, akla gelen soru laktoz intoleransınız olup olmadığıdır. Özellikle, peynir, yoğurt ve benzeri süt ürünleri tükettiğinizde mide bulantınız, şişkinliğiniz ve gaz hissiniz oluşuyorsa, laktoz intoleransınız olabilir. Ayrıca bu durum kokulu gaz çıkarmanıza sebep olur. Bu durumda laktozsuz sütleri tercih etmeli ve mümkün olduğunca süt ürünleri kullanımını azaltmalısınız.