15.02.2017 - 14:26 | Son Güncellenme:
Koşu yapmak ve kasın aşırı kullanılması baldır ağrısına yol açabilir. Koşucularda baldır yani kalf kasının ağrısı genellikle kas liflerinin yırtılmasıyla oluşan kas zorlanmasının sonucudur. Koşu bandındaki formunuz koşarken baldır ağrısı riskini artırabilir. Ağrılı kasları tedavi etmek ve olası sakatlanmalara karşı önlem almak koşu bandında geçirdiğiniz vakti daha rahat ve etkili kılacaktır.
Koşu bantları egzersiz yapmayı kolaylaştırsa da adım atışınızı değiştirerek normalden farklı koşmanıza sebep olabilirler. Koşu bandının hareketli yüzeyinde dengede kalma çabası öne eğilmenizi artırabilir veya azaltabilir. Bu da baldır kasları üzerinde etkili olabilmektedir. Yolda veya sabit bir yüzeyde koşarken, kendi hızınızı otomatik olarak kendiniz ayarlarsınız. Koşu bandında ise onun hızında hareket etmeniz gerekir. Eğer yorgunsanız, yeterince su içmediyseniz veya stresliyseniz bu hız, baldır kaslarının o gün yapabileceğinden daha fazla olabilir. Ayrıca koşu bandının eğimini değiştirmek de baldır kasları üzerinde daha fazla basınç yaratabilmektedir.
Baldırda iki ana kas bulunur. Soleus kası ayağın parmak ucunu uzatmayı sağlar. Gastroknemius kası ise diz hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olur. Devamlı koşu sırasında ayağın pozisyonları için bu iki kas beraber çalışırlar. Baldırda kas zorlanmalarının yeri ve şiddeti çeşitli olabilir. Baldırın alt kısmında ağrı genellikle zorlanmış soleus kasının bir belirtisidir. Tüm baldır bölgesinde görülen ağrı ise gastroknemius kasının sakatlanmasıyla ilişkilidir. Hafif bir zorlanma sizi koşarken rahatsız ederken, ciddi bir zorlanma yürümeyi güç hale getirebilir.
Kasın koşu öncesinde doğru bir şekilde hazırlanması, koşu bandında koşarken kas zorlanmasını ve koşarken baldır ağrısını önleyebilir. Tempolu yürüme gibi temel hareketlerle, kaslar koşu öncesinde ısıtılabilirler. Hafif esneme hareketleriyle kasların esnekliği artırılabilir, böyle kas yırtılmaları ve eklem sakatlanmaları daha nadir görülür.
Koşu bandına çıkmadan önce dinamik baldır esneme hareketleri yapın, örneğin parmak ucunda yükselmek gibi. Koşu bandında ise vücudunuzun duruşuna dikkat edin ve öne doğru eğilmekten kaçının. Spordan sonra sabit baldır esneme hareketlerini tercih edebilirsiniz. Örneğin topuğun bir basamaktan aşağıya doğru boşlukta kalması gibi.
Bu hareket baldır kaslarını uzatarak esnetir. Koşarken baldır ağrısını tedavi ederken yapılması gerekenler ise dinlenmek, buz koymak, kompres yapmak ve baldırı, vücut hizasından daha yüksekte tutmaktır.