05.07.2022 - 11:18 | Son Güncellenme:
Gelişmiş olan tıp teknikleri hamilelik sürecinde anne-bebek sağlığı açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle bebeğin sağlığını tespit edebilmek gelişmiş tıp imkanlarında son derece mümkündür. Yapılan testlerin amacı da bebeğin sağlık durumunu hatta doğumun ardından da yaşanabilecek sorunları da tespit edebilme imkanı vermektedir.
Koryon Villüs Örneklemesi (CVS) Nedir?
Koryon Villüs Örneklemesi hamile kadınlara uygulanan bir yöntemdir. Koryon Villüs Örneklemesi ise bebeğin kromozom sayısı tespit edilmektedir. Aynı zamanda yapılan CVS testleri genetik hastalıkların olup olmadığının ve bazı hastalıkların özellikle kalıtsal hastalıkların belirlenmesinde önemli rol oynar. Edward Patten Sendromu, Turner Sendromu, Klinefelter sendromu gibi rahatsızlıklarda yine CVS testi ile belirlenebilir. Otizm, kalp sorunları veya kemik yapısal bozuklukları CVS testi ile belirlenemez.
CVS İşlemi Ne Zaman Yapılır?
Koryon Villüs Örneklemesi (CVS) testi gebeliğin 16. haftasından önce yapılması gerekir. Genetik test yapılması zorunluluğu durumunda 16. hastanın öncesinde 11 ve 14. haftalarda CVS testi yapılabilmektedir. CVS testi 9. haftadan itibaren uygulanabilir bir testtir.
CVS İşlemi Nasıl Yapılır?
Koryon villus örneklemesi veya koryon villus biyopsisi (CVS), 9-14. gebelik haftaları arasında hamile annenin karnının uygun yerinden veya rahim ağzından ince bir iğne yardımıyla girilerek yapılır. Bebeğin plasentasından bir parça alınarak incelenmesi durumunda test işlemi yapılmış olur. Koryon Villüs Örneklemesi testinin sonuçları 10 ila 15 gün içerisinde alınabilmektedir.