15.11.2013 - 23:12 | Son Güncellenme:
ANKARA (AA) - Kemirgen türlerinin pek çoğundan 7 kat daha uzun yaşayan ve kansere yakalanmayan kör köstebek faresi kanserle mücadelede yeni umut oldu.
ABD'nin New York kentindeki Rochester Üniversitesi'nden Vera Gorbunova'nın başkanlığındaki bilim ekibinin kör köstebek fareleri üzerinde yaptıkları araştırma, bu hayvanlardaki, hücrelerin aşırı çoğalmasını önleyen eşsiz bir mekanizmayı ortaya çıkardı.
Bu fare türlerinin kansere direncinin sırrını ortaya çıkarmak isteyen araştırmacılar, önce Spalax judaei ve Spalax golani türü kör köstebek farelerinden aldıkları deri benzeri fibroblast hücrelerini bir büyüme serumu aracılığıyla laboratuvar ortamında üretti.
Farelerin, kanserde görülen kontrolsüz hücre bölünmelerine karşı stratejisini belirlemek için farelerden ürettikleri hücrelerin çoğalmasını sağlayan araştırmacılar, hücre çoğalmasının belli bir noktanın ötesine geçtiğinde, hücrelerin kendileri için ölümcül olan interferon beta adlı bir maddeyi salgılamak suretiyle kendi kendilerini yok ettiğini gözlemledi.
Araştırma ekibinden Andrei Seluanov, çalışmalarının, sadece kanserli hücrelerde kendi kendini yok eden kimyasal maddeleri tetikleyen ilaçlar bulunmasını sağlamak suretiyle insanda kanseri tedavisi konusunda yeni yollar açabileceğini belirtti.
Araştırmacılar, bir sonraki adımdaysa fareleri tümöre yol açan kimyasallara maruz bırakarak kanserlere karşı nasıl tepki vereceğini ortaya çıkarmaya çalışacak.
Söz konusu bilimsel araştırma, New Scientist adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Gorbunova ve ekibi daha önceki çalışmalarında da başka bir kemirgen türü olan tüysüz köstebek faresinin, tümör oluşumunda görülen hücrelerin birbirine çok yakınlaşması durumunda hücre bölünmesini kısıtlayarak kansere engel olduğunu ortaya koymuştu.
İşitme Engellilerin Kulağı, Dili Oluyor