SağlıkKolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır? Kolonoskopi Öncesi Ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır? Kolonoskopi Öncesi Ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

22.03.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Kolonoskopi, bağırsaklara uygulanan yöntemdir. Uygulama teşhis amaçlı olabildiği gibi tedavi amaçlı da tercih edilebilir. Rektum ve kolon kanseri gibi durumların teşhisinin yapılması ve tedavilerinin gerçekleştirilmesi için sıklıkla tercih edilen endoskopik bir işlemdir. Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır, öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmeli gibi soruların yanıtlarını derledik.

Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır Kolonoskopi Öncesi Ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

Kolonoskopi, bağırsakların genel taramasını yapmak ve buradaki sorunları teşhis etmek amaçlı yapılan uygulamadır. Çok sayıda hastalığın teşhisi için uygulanabilir. Hangi hastalık teşhis edilmek isteniyorsa, uzman doktorlar buna yönelik ilerleme sağlarlar. 

Haberin Devamı

Kolonoskopi Nedir? 

Genel anlamıyla kolonoskopi, rektum ve kalın bağırsakların inceleme altına alındığı endoskopik işlemdir. Kolonoskopi işleminde kalın bağırsaklardan doku örnekleri alınabilir. Bu dokular incelenerek hastalık teşhisi yapılabilir. Makat bölgesinde girilip gerçekleşen kolonoskopi işlemi, teşhis etmek amaçlı olduğu gibi tedavi için de uygulanabilir. 

Kolonoskopi Nasıl Yapılır? 

Kolonoskopi uygulamasına başlamadan önce bir hazırlık süreci başlatılır. İşlemin yapılabilmesi için öncelikli olarak bağırsakların temizlenmesi ve boş olması gerekir. Bağırsakların temizlenmemesi çeşitli risklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kişi kolonoskopi öncesinde, doktoruna gebelik, kalp hatalığı, akciğer rahatsızlıkları ve diyabetle ilgili bilgi aktarmalıdır. Ayrıca devamlı kullanılan ilaçların hekime bildirilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Kolonoskopi Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kolonoskopi işlemi insan sağlığının iyileştirilmesi için uygulanır. Çok sayıda fayda sağlayan bu uygulama öncesinde ve sonrasında mutlaka bilmeniz gereken bazı durumlar bulunuyor. 

Kolonoskopi öncesinde rahat ve geniş elbiseler giymeye özen göstermelisiniz. 

Kolonoskopi öncesinde ağır ve yağlı yemekler tüketilmemelidir. Öncesinde mümkün olabildiğince sıvı yiyecekler tüketilmelidir. 

İşlemin yapıldığın günün sonunda, otomobil sürülmemesi veya işe gidilmemesi gerekir. 

Günlük yaşama dönmek için 1-2 gün beklemek gerekebilir. 

Kan sulandırıcı ilaçlar hem sonrasında hem öncesinde kullanılmamalıdır. 

Uygulama sonrasında öncesinde olduğu gibi sıvı gıdalar tüketilmeli, katı gıdalarda uzak durulmalıdır. 

Kolonoskopi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Kolonoskopinin yapılış amacı teşhis olabildiği gibi tedavi de olabilir. Çeşitli hastalıkların teşhis edilmesi için uygulama yapılabilir. Ayrıca hastalığın tedavisi de bu uygulama ile yapılabilir. 

Kronik ishal,

Geçmeyen karın ağrıları,

Rektal kanamalar, 

Kronikleşmiş kabızlık, 

Nedeni tam bilinmeyen anemi ve kansızlık sorunu,

Kilo kaybı durumlarında, kolonoskopi uygulanabilir. 

Ayrıca bağırsak kanserinin teşhis edilmesi için kolonoskopi uygulaması yapılabilir. 50 yaşın üzerindeki bireylerin 5 yılda 1 kez kolonoskopi yapmaları önerilir. 

Haberin Devamı

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskopi uygulamasının süresi ortalama 20 ile 60 dakika arasıdır. Fakat daha rahat kolonoskopi işlemi için hastaya verilen ilaçların etkisinden kurtulmak 1-2 saat kadar sürebilir. Kolonoskopinin etkisi ise ortalama 1-2 gün arasıdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı

Cadde | 23.04.2025 - 12:48

Ünlü şarkıcı Karsu Dönmez, dört gözle beklediği ilk bebeğine kavuştu. Şarkıcı, eşi Mike Schrama ile oğlunun birlikte yer aldığı ilk fotoğrafını sosyal medyadan takipçileriyle paylaştı.

Yazarlar