SağlıkKlinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

Klinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

21.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

2023 yılında Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) üye firmalarının ülkemizde yürüttüğü klinik araştırmalara ayırdığı tutar, 2022 yılına göre TL bazında yüzde 155, dolar bazında yüzde 78’lik bir artışla yaklaşık 425 milyon dolar oldu.

Klinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

Klinik araştırmaların önemi ülkemizin Kalkınma Planları başta olmak üzere üst düzey kamu politika belgelerinde vurgulanmıştır. 11. Kalkınma Planında Türkiye’nin ilaçta küresel rekabet gücünü artırmak ve ülkemizi küresel değer zincirinde daha yüksek bir konuma taşımak için yenilikçilik ve Ar-Ge’nin kritik öneme sahip olduğunun altı çizilmiştir. Klinik araştırmaların Ar-Ge sürecindeki önemine dikkat çekilen planlarda, ülkemizin bu alanda önemli potansiyeli bulunduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda belirlenen temel politikalar arasında; ‘Klinik araştırmalarda ülkemizin bölgede lider ülke konumuna gelmesini sağlamak’ yer almıştır. Bu alanın önceliklendirilmesi umut verici olmakla birlikte Türkiye İlaç Sektörü Raporu’na bakıldığında, GSYH’sinin yüzde 1,1’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayıran ülkemizin, OECD ortalaması olan yüzde 2,7 ve AB ortalaması olan yüzde 2,2’nin gerisinde kaldığı görülmektedir. OECD verilerine göre, 2020 yılında ilaç Ar-Ge faaliyetleri, toplam Ar-Ge harcamaları içerisinde yüzde 16,8 paya sahip olan ABD, ilaç endüstrisinde Ar-Ge yatırımı değerinin (92 milyar dolar) en yüksek gerçekleştiği ülke konumundadır. Türkiye’de ise ilaç Ar-Ge yatırımlarının toplam Ar-Ge yatırımı içerisindeki payı yüzde 1,6 olup maalesef bu rakam çoğu OECD ülkesinin gerisindedir. 

Haberin Devamı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) Sağlık Politikaları Direktörü Dr. Ecz. Nihan Burul Bozkurt, “Dünyada en fazla aktif klinik araştırma sayısına sahip bölgeler Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin ile Güney Kore liderliğinde Doğu Asya’dır. 2019 yılında aktif klinik araştırma sıralamasında 26. sırada yer alan ülkemizin 6 basamak yükselerek 2023 yılında 20. sırada yer alması memnuniyet vericidir. AIFD Yatırım Anketi sonuçlarına göre, 2023 yılında AIFD üye firmalarının ülkemizde yürüttüğü klinik araştırmalara ayırdığı tutar, 2022 yılına göre TL bazında yüzde 155, dolar bazında yüzde 78’lik bir artışla yaklaşık 425 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aktif klinik araştırma sayısı 2022’de 669 iken, 2023 yılında 719 oldu. Araştırmalara katılan gönüllü sayısının da bir önceki yıla kıyasla yüzde12 artışla yaklaşık 3.500 olduğu görüldü. AIFD üyesi firmaların klinik araştırma yatırım miktarı 2023 yılında ilk kez 10 milyar TL barajını aştı ve klinik araştırma sayıları son dört yılda ortalama yüzde 9,80 arttı” diyerek bilgilendirdi.

Haberin Devamı

AR-GE harcamalarında ilk 500’de

Klinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda, sosyal ve etik sorumlulukları hedefleyen Nuvita İlaç, TurkishTime Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması’ndaki 500 firma arasında 328’inci sırada yer aldı. Firmaların 2023 verileriyle hazırlanan araştırma, Alyors Grup çatısı altında faaliyet gösteren Nuvita İlaç’ın, Ar-Ge performansını gösterdi.

Ar-Ge verilerine dayanıyor

Ekonomi ve iş dünyası portalı Turkishtime tarafından 2013’ten bu yana yapılan Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma ile Kamuoyu Aydınlatma Platformunda Ar-Ge datalarını açıklayan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi olan firmaların beyan ettikleri Ar-Ge verilerine dayanılarak hazırlanıyor.

Alyors Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Selman Alimoğlu, Türk iş dünyasının Ar-Ge harcamalarını değerlendiren araştırmada ilk 500 firma arasında yer almanın kendileri için büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Yeni fabrika 2025’te üretime geçecek

Haberin Devamı

Alimoğlu, “Ar-Ge çalışmalarımızda toplumsal ve küresel sağlık ihtiyaçlarını titizlikle takip ediyoruz. Pazardaki dinamikleri analiz ederek, Ar-Ge iş birliklerimiz aracılığıyla üniversitelerin sahip olduğu bilimsel potansiyelin ekonomik değere dönüştürülmesini amaçlıyoruz. Ayrıca, ham maddelerin endüstriyelleşmesine yönelik Ar-Ge yatırımlarımız kapsamında, yeni bir üretim hattını faaliyete geçiriyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’deki yeni fabrikamıza yatırım yapmayı planlıyoruz ve bu fabrikada 2025 yılında üretime geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

AR-GE çalışmalarına ve yerli üretime odaklanıyor

Klinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

Türkiye’nin ilaç üreticilerinden biri olan Atabay İlaç ve Kimya 85 yaşında. 1939 yılından bu yana “geçmişten geleceğe sağlık” bilinci ile uçtan-uca yerli üretime odaklanıyor. Şirket, ilaç etkin maddeleri üretiminde yüzde 95’e ulaşan oranlarda yurt dışına bağımlı olan ülkemizde yüzde 100 yerli ilaç geliştirmeyi hedefliyor.

Şirket; küçük molekül, bitkisel ve biyoteknolojik ilaç etkin maddeler (API) ve müstahzar ilaç konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütüp ilaç ve aşı geliştirmek için hekimler, eczacılar, start-up’lar ve üniversitelerle iş birliği yapıyor.

Haberin Devamı

Karını Ar-Ge’ye ayırıyor

Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay Taşkent, “İlaç geliştirme sürecine uçtan uca yatırım yapıyoruz. Kârımızı üretim tesisi, ürün geliştirme ve Ar-Ge için ayırıyoruz. Yerli ilaç etkin maddesi üretimi için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamle Programı’nda proje yürütüyoruz. 2019 senesinde Acıbadem Ar-Ge Tesisimiz için ve 2022’de ise Gebze Ar-Ge Tesisi için T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan akreditasyon aldık. İkinci Ar-Ge merkezimizde küçük molekül, biyoteknoloji, aşı ve Geleneksel Bitkisel Tıbbı Ürün (GBTÜ) üzerine yeni ilaç etkin maddeleri (API) geliştiriyoruz. Pandemi döneminde Covid-19’a karşı geliştirdiğimiz ilaç, aşı ve Ar-Ge yatırımlarıyla 2020 senesinde ‘Turkish Time Ar-Ge 250’ sıralamasında 75’inci sırada yer aldık.”

6’ncı sırada

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda en büyük ilaç firmaları arasında 6’ncı sırada yer aldı. Tesislerinde Sağlık Bakanlığı tarafından GMP (İyi Üretim Uygulamaları) onayına sahip. Beşeri, tarım ve veteriner ilaç etkin maddesine imza atan şirket, ülkemizde iç piyasaya en fazla üretim yapan tesisler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK ALANINDA AR-GE PROJELERİ YÜRÜTENLER

Sağlık profesyonelleri dijital dönüşümü konuştu

OHSAD (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği) ile TÜSAP (Türkiye Sağlık Platformu) işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Üst düzey sağlık otoriteleri, kamu ve özel hastane yöneticileri, üniversite hastaneleri temsilcileri ile sağlık sektöründen birçok profesyonelin katıldığı toplantıda, sağlık hizmetlerinin geleceği, dijital dönüşüm ve inovasyon konuları konuşuldu.

Klinik araştırma yatırımları yüzde 155 arttı

AR-GE merkezi 10’uncu yılını kutluyor

Türkiye’nin ilaç ve sağlık şirketleri arasında yer alan Humanis, Ar-Ge merkezinin 10. yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.

10 yılda geniş bir yelpazede çalışan Humanis, QbD (Quality by Design), EMA (Avrupa İlaç Ajansı) ve ICH (Uluslararası Uyum Konseyi) düzenlemelerine uygun Ar-Ge faaliyetleriyle ilaç sektörünün ilerleyişine ve daha fazla hayatı iyileştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar