03.12.2021 - 16:29 | Son Güncellenme:
Yaz aylarının sevilen meyvelerinden kirazın kendi gibi sapının da sağlığa faydaları vardır. Demlenerek tüketilen kiraz sapı doğal ödem attırıcıdır ve şişkinliği azaltmada yardımcı olur.
Kiraz sapı çayı, adından da anlaşılacağı gibi kirazın sap kısımlarının kullanılmasıyla yapılmaktadır. Meyvesi gibi sap kısmının da oldukça faydalı olduğu bilinen kiraz sapını çay olarak tüketebilirsiniz.
Kiraz Sapı Çayının Faydaları
Çok sevilen meyvelerden olan kirazın faydalarının yanında sapı da bir o kadar şifalıdır. Kiraz sapını çay olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Pratik bir şekilde demleyerek tüketebileceğiniz kiraz sapı çayının faydaları ise saymakla bitmiyor.
- En önemli ve bilinen özelliği doğal bir ödem attırıcı olmasıyla şişkinliğin giderilmesinde kullanılır.
- Ödem attırıcı etkisi nedeniyle kilo vermeye yardımcıdır.
- Adet ağrılarını azaltmakta ve adet söktürücü özelliği nedeniyle kullanılmaktadır.
- Böbrek sağlıklı şekilde çalışmasında önemli rol oynar.
- Karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur.
- İyi bir antioksidan olarak bilinmektedir.
- Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir, güçlü bir bağışıklık için kullanılır.
- Kanın temizlenmesinde kullanılması tavsiye edilir.
- Damarlarda tıkanma oluşumunu önler.
- Cilt sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Daha genç bir cilt için tüketilmesi gereken önemli bir besindir.
- Selülit görünümünü düzeltir. Yenilerinin oluşmasını engeller.
- Doğal bir sakinleştirici etkisi bulunur. Özellikle stresli zamanlarda kullanılması etkilidir.
- Uykusuzluk problemlerine iyi gelir.
Doğanın bize sunmuş olduğu şifa kaynaklarından bir olan kiraz sapını çay olarak kolayca tüketebilirsiniz. Bu sayede birçok problemden kurtulabilir, daha sağlıklı ve zinde olabilirsiniz.
Malzemeler;
- Kurutulmuş bir tutam kiraz sapı
- 2 fincan su
Yapılışı;
- Kiraz saplarını ve suyu bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın
- Yaklaşık 5 ila 10 dakika kadar kaynatmak yeterli olacaktır.
- Sonrasında süzerek kiraz saplarından ayırın.
- Ilıdıktan sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. İçmeden önce taze demleme yapmaya özen gösterin.
Yapılması kolay fakat şifaları saymakla bitmeyen kiraz sapı çayını pratik bir şekilde evde demleyebilir, ara öğünlerinizde yer vererek faydalanabilirsiniz. Günlük 1 ila 2 fincan tüketmek yeterli gelmektedir.
Kiraz Sapı Çayı Ne İşe Yarar?
Kendi gibi kiraz sapı da birçok şifayı barındırır. Kiraz sapı başta bağırsaklar ve eklemler olmaz üzere vücudun hemen hemen her bölgesine fayda sağlamaktadır. İçerisinde bol miktarda vitamin vardır. Bunlar A,E,C ve K vitaminleridir. Ödem attırır ve şişkinliği azaltır. Regl ağrılarına iyi gelir.
Kiraz Sapı Çayı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herhangi bir kronik rahatsızlığınız bulunuyorsa hiç bir ot, şifalı bitki ya da meyveye ait çayları doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. Hiç bir bitki çayını kiraz sapı da dahil olmak üzere dozunda tüketmek önemlidir. Aşırı miktarda tüketilirse fayda yerine zararı dokunabilir.
Kiraz Sapı Çayı Günde Kaç Kere İçilir?
İdrar söktüren ve ödem atmayı sağlayan kiraz sapı çayı, günde en fazla 2 bardak aç karnına tüketilmelidir. Özellikle akşam yemeklerinden önce tüketilmesi önerilir.
Kiraz Sapı Çayı Zayıflatır Mı?
Kiraz sapının idrar söktürücü, ödem ve toksinden arındırıcı özellikleri sayesinde zayıflattığı bilinmektedir. Çay olarak tüketilen bu besin, kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer alır. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.