SağlıkKeratokonusda görme bozukluğunun tedavisi

Keratokonusda görme bozukluğunun tedavisi

04.11.2016 - 14:49 | Son Güncellenme:

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç kornea tedavisinde halka tekniğini anlatıyor.

Keratokonusda görme bozukluğunun tedavisi


Korneadaki hastalıklardan kaynaklanan görme bozuklukları halka tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç kornea tedavisinde halka tekniğini anlatıyor.

Keratokonus tedavisinin ana amacı öncellikle hastalığın ilerleyerek göze zarar vermesini durdurmaktır. İkinci olarak da görme seviyesinin artmasını sağlamaktır.

Keratokonus rahatsızlığında görme seviyesini artırmak için gözlük ya da kontakt lens tedavisi uygulanabilir. Ancak gözlük ya da kontakt lens kullanımının verdiği sıkıntılar kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Bu nedenle keratokonus rahatsızlığında kişinin görme seviyesini artırmak için en çok kornea için halka tedavisi adını verdiğimiz bir yöntemi kullanmaktayız.

Bu operasyon ile korneanın öne doğru konikleşenön yani keratokonik kısmı merkez alınarak bir veya iki adet ring yani halka yerleştirilir. Bu halkalar konik kısmın düzleşmesini sağlar. Kornea tabakasının bir kasnak gibi gererek ve korneaya destek olarak hastalığın daha fazla ilerlemesi önlenir.

Bu yöntem lazer yardımı ile 6-7 dakika içerisinde tamamlanmakta ve ertesi gün hastalarımız normal hayatlarına geri dönmektedir. Halka tedavisi ile hastalarımızın büyük çoğunluğunda görme seviyesi iki katına kadar artırılabilmektedir.”

Keratokonus rahatsızlığı nasıl anlaşılır?
“Keratokonus rahatsızlığında görme bozukluğunun derecesi hızla artar. Astigmat rahatsızlığı ortaya çıkar. Net görememe yani bulanık görme oluşur.Gözlerde ışığa karşı hassasiyet başlar. Gözlerde kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma gibi sorunlar artar.

Kişi sürekli gözlerini ovalama ihtiyacı hisseder. Bu belirtiler genellikle göz alerjisi ile karıştırılabilir. Ülkemiz maalesef keratokonusun en çok görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. Keratokonusdan şüphelenmek için görme muayenesinde 25 yaşından genç birinde görme seviyesinin %100’u ulaşmamasıönemli bir bulgudur.

Genç bir hastadagörme %100 seviyesine ulaşmasa da gözlük ve kontakt lens ile verilebilmektedir, diğer sorunlarda ise göz alerjisi tedavisi uygulanır. Bu yaklaşımkeratokonusun erken teşhis edilmesini engelleyerek tedavinin gecikmesine yol açar.

Oysa görme seviyesinde azalma olan, alerjik yapıdaki genç hastalarda keratokonusdan şüphelenilip kornea topografisine mutlaka bakılması gerekmektedir.”

Halka tedavisinin faydaları
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç“Keratokonus daha çok gelişim çağı yani ergenlik döneminde ortaya çıkar. Eğer hastalığın belirtileri bilinirse erken teşhis edilmesi sağlanabilir. Böylece göz yapısı daha fazla zarar görmeden rahatsızlığın ilerleme hızı düşürülebilir.

Özellikle ailede keratokonushikayesi bulunması durumunda düzenli göz taraması yaptırılması tavsiye edilir. Erken teşhis edilmesi durumunda halka tedavisi dediğimiz teknik ile görme bozukluklarının ilerlemesi durdurulabilir. Aynı zamanda görme bozukluklarının seviyesi de azaltılabilir.

Görme kaybına kadar ilerleyebilen bu rahatsızlıktan erken teşhis ile başarılı bir şekilde kurtulabilirsiniz.”

Haberin Devamı

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç

Keratokonusda görme bozukluğunun tedavisi

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar