04.03.2021 - 13:47 | Son Güncellenme:
Belli bir evrede tespit edilen kanser türlerinin tedavisinde son derece etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayan bu tedavi yöntemini, hastaların da sürece sadık kalmaları, takip etmeleri ve ihmal etmemeleri gerekir.
Kemoterapi Nedir?
Kanser hastalığının tespit edildiği hastalarda; kanserli hücrelerin yok edilmesi için kullanılan ilaçlı bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi tedavi sürecinde doktorunuz belli aralıklarla kontroller gerçekleştirir, böylelikle tedavinin olumlu etkileri hakkında da veriler elde edilmesi sağlanır.
Kemoterapinin Kanser Üzerindeki Etkisi Nedir?
Kemoterapi tedavisinin kanser üzerinde birden fazla etkisi bulunmaktadır. Kanser tipine ya da kanserin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak bu etkiler değişkenlik gösterebilmektedir.
Kemoterapinin Kanser Üzerindeki Etkileri:
- Kemoterapi; kanser hücrelerinin artık tespit edilemeyecek kadar küçülmesini ve tekrar büyümelerini engeller.
- Kemoterapi; kanserli hücrelerin yayılmasının önüne geçer, büyümesini yavaşlatır ve yayılan kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek kontrol altına alınmasını sağlar.
- Kemoterapi; kanserli tümörün sebep olduğu ağrı ve baskıyı, tümörün küçülmesini sağlayarak hafifletir.
Kemoterapinin İşe Yaradığı Nasıl Anlaşılır?
Hastalarda uygulanan kemoterapi tedavi yönteminin işe yaradığının anlaşılması için uzman doktor tarafından bir takım tetkikler gerçekleştirilir. Doktorunuz tarafından yapılan bu tetkikler özellikle kanserli hücrelerin, tümörün bulunduğu bölge de olabileceği gibi; genel kontrol için bu hastalık için önemli olan bölgeler için de yapılabilmektedir.
Yapılan tetkikler sonrasında elde edilen sonuçlar doktorunuz tarafından değerlendirilerek, tedavi sürecinin ilerleyişi ile ilgili karar verilmektedir. Alınan kararla kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılabilmekte, bazı ilaçların kullanılması bırakılabilmekte ve uygulama aralıklarının daha seyrek olması mümkün olabilmektedir. Tüm bu kararlar tetkik sonuçlarından sonra olumlu etkilerin de ortaya çıkmasıyla verilebilmektedir.
Paylaşılan tüm bu bilgiler doğrultusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de; hastanın doktoru tarafından verilmesi gereken kararlar olması gerektiğidir. Tedavi sürecinde hasta kendini iyi hissetse dahi kendi kendine karar vermemelidir. Böyle bir hata söz konusu olduğunda, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle tedavi süreci boyunca mutlaka her konuda doktor kontrolünde olunmalı, hastanın doktorunun uyguladığı tedavi prosedürüne sadık kalınmalıdır. Elbette kontroller kesinlikle ihmal edilmemelidir. Böylelikle tedavi sürecinin nasıl devam etmesi gerektiğine hastanın doktoru olan uzman hekimin daha doğru karar vermesi sağlanmaktadır. Ve tabii ki hastalığın seyrindeki olumlu değişiklikleri gözlemleme imkanına da sahip olunmaktadır.