SağlıkKemik Ölçümü Nasıl Yapılır? Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) Neden Yapılır?

Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır? Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) Neden Yapılır?

01.04.2021 - 10:26 | Son Güncellenme:

Kemik ölçümü, kemiklerde bulunan minerallerin ölçümünün yapılması işlemidir. Kemik ölçümü yapılacağı zaman kemiklerde bulunmakta olan mineral yoğunluğu ölçülmektedir. Kemik ölçümü nasıl yapılır? Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması) neden yapılır? Kemik ölçümü yapılması ile ilgili olarak detaylı bir şekilde derledik.

Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) Neden Yapılır

 Kemik yoğunluğunun ölçüm işlemi, kemik erimesine karşı teşhis koyulmasına olanak sağlamaktadır. Kemikler minerallerden oluşmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemiklerde bulunan mineral seviyesinde bir düşüş gözlemlenir. Kemik ölçümü ise özellikle ileri yaşlarda karşılaşılan kemik erimesi probleminin teşhisi açısından son derece önemli bir işlem olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Kemik Ölçümü Nasıl Yapılır?

 Kemik ölçümü için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan kemik ölçümü yöntemi ise DEXA yöntemi olarak bilinmektedir. Oldukça kısa süreli bir ölçüm işlemi olan DEXA yöntemi ile kemik ölçümü yaklaşık 10 dakika sürer. Aynı zamanda en fazla tercih edilen kemik ölçümü yöntemlerinden birisi de QCT olarak bilinmektedir.

 Kemik ölçümü yapılacak olan kişi düz bir masaya yatırılır. Kamera ve ışın ile ölçüm yapılırken kişinin de hareketsiz bir şekilde yatması gerekir. Yapılan kemik ölçümü bilgisayar üzerinden görüntülenerek değerlendirilir. Kemik taraması menopoz sonrasında her iki yılda bir yapılması gereken bir test işlemidir.

 Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) Neden Yapılır?

Haberin Devamı

 Kemik yoğunluğu ölçümü, kemikte bulunan minerallerin ölçümünü yapan bir işlemdir. Kemik taraması yapılırken kemik dokusundaki minerallerin yoğunluğu ölçülür. Kemik yoğunluğu ölçümünde dokunun süngersi bir halde bulunması kemik erimesinin habercisi niteliğindedir.

 İlerleyen yaşlarda kemik erimesi oldukça ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden de kemik yoğunluğu ölçümü yapıldıktan sonra erken teşhis konulması durumunda ilerlemeden tedavi edilebilir.

 Kemik erimesi görüldüğü zaman kemik doku süngerimsi bir halde bulunur. Sünger görünümünde bulunan kemik doku ise kırılmaya ve çatlamaya karşı daha dayanıksız bir halde bulunmaktadır. İlerleyen yaşlarda kemik erimesi riskli bir durumdur ve tedavi süreci de oldukça zordur. Erken yapılan kemik yoğunluğu ölçümü sonucunda tedavi süreci kolaylaşmaktadır. Aşırı derecede alkol, sigara ve kahve tüketen kişilerin de kemik taraması yaptırması gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar