14.04.2021 - 17:32 | Son Güncellenme:
Kemik kanserini kemik metastazından ayıran şey, kemikte başlamasıdır. Kanser prostat dışında büyümüşse, kanserin kemiklere yayılmasını yavaşlatmak ya da önlemek yapılacak olan tedavinin temel amacıdır.
Prostat Kanseri Kemiğe Sıçrarsa Ne Olur?
Prostat kanseri kemiğe ulaşmışsa, ağrı ve diğer komplikasyonları kontrol altına almak ve belirtileri hafifleterek, kanserin yayılmasını önlemek için uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Hormon tedavisi, aşılar ve kemoterapi gibi çeşitli tedaviler uygulanabilir. Ama diğer tedaviler kanserin neden olabileceği sorunları ve daha spesifik olarak kemik metastazını önlemeyi amaçlar.
Prostat kanseri kemiğe sıçrarsa ağrılı günler yaşanabilir. Kemik metastazı ağrılı bir şekilde gerçekleşebilir ve tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kanserin kemiğe sıçraması sonucunda hayatı tehdit edecek kırıklar ya da yüksek kan, kalsiyum seviyeleri gibi pek çok soruna neden olabilir.
Kanserin Kemiğe Yayılması Önlenebilir mi?
Yapılacak çeşitli tedavilerle kanserin kemiğe yayılması önlenebilir ve kanser prostat dışında büyüdüyse, kanserin kemiklere yayılmasını önlemek mümkün değilse de yayılmasını yavaşlatmak, tedavinin en temel amacıdır. Kanser kemiğe ulaşmışsa, ağrı ve diğer komplikasyonları kontrol altına almak ve hafifletmek tedavinin en önemli parçasıdır.
Kemik Metastazı Belirti ve Belirtileri Nelerdir?
Kemik metastazı çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Vücudun tüm ağırlığını taşıyan kemiklerde diğer kemiklere göre daha fazla ağrı meydana gelir. Örneğin, kalça kemiğinde ortaya çıkan bir metastaz kaburga kemiğine göre çok daha ağrı yapabilir. Bu belirtilere neyin neden olduğunu anlamak genellikle zor olabilir.
Ağrıya neden olan tek etken kanser olmadığı için ilk olarak metastaz akla gelmeyebilir. Fakat bu belirtileri hissettiğiniz zaman vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Aynı zamanda mide bulantısı, iştah kaybı, kafa karışıklığı (konfüzyon), aşırı susama, idrar yapmada güçlük, uyuşukluk, kemik kırıkları, kemik ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler duyulduğunda doktora başvurmak gerekir.