22.03.2021 - 12:22 | Son Güncellenme:
Kas seğirmesi, pek çok nörolojik hastalıkla ortaya çıkabilen ve sağlıklı insanlarda da görülebilen bir reaksiyondur. Bu nörolojik hastalıklar içinde motor nöron hastalıkları, Isaac sendromu, amiyotrofik lateral skleroz (ALS), elektrolit bozuklukları, periferik, polinöropatiler, sinir sistemi hastalıkları ve pleksopatiler sayılabilir.
Kasların Seğirmesi (Miyokimi) Neden Olur?
Kasların seğirmesi (miyokimi), istemsiz bir şekilde kasların kasılması ile ortaya çıkar. Bu istemsiz kasılmaya asıl sebep olan şeyin ne olduğu tam olarak bilinemese de genellikle sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlılığının artması sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor. Kas seğirmesi, genellikle de motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak çok sık görülür. Kas seğirmesi, sağlıklı insanlarda genellikle stresle başa çıkmada zorluk ya da fazla kafein tüketimi nedeni ile ortaya çıkar.
Kasların Seğirmesi (Miyokimi) Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Kas seğirmesi, pek çok nörolojik hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabilir. Kas seğirmesinin Parkinson, hipotiroidi, MS, motor nöron hastalığı, öpüşme hastalığı gibi hastalıklar kas kaybı kaynaklı kas seğirmeleri meydana gelebilir. Kas seğirmesinin bölgesel olması, bölgeye giden sinirin hasar aldığını ve işlevinin ortadan kaldırdığını gösterir. Aynı zamanda göz çevresinde meydana gelen seğirmeler genellikle ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kas seğirmesinin yanı sıra kas erimesi, güç kaybı gibi bulguların eşlik etmesi ile nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir.
Göz Kapağı Seğirmesi Neden Olur?
Göz kapağı seğirmesi, çok sık ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle ciddi hastalıklar nedeni ile ortaya çıkmaz. Buna neden olan en önemli faktörler, uykusuzluk, stres ve aşırı kafein tüketimi gibi nedenlerdir. Bu faktörler ortadan kalktıktan çok kısa bir süre sonra göz seğirmesi de ortadan kalkar. Göz kapağı seğirmesinde yüz felci, çift görme, yutkunma güçlüğü ve peltek konuşma gibi belirtilerin eşlik etmesi sonucunda nörolojik bir hastalık ortaya çıkabilir.
Kas Seğirmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır. Anlık olarak gelişen ve kısa süre içinde geçen seğirmeler pek çok sebepten kaynaklanabilir.