PembeNarKarayemişin Faydaları Nelerdir? Kareymiş Meyvesi (Taflan) Nelere İyi Gelir?

Karayemişin Faydaları Nelerdir? Kareymiş Meyvesi (Taflan) Nelere İyi Gelir?

16.12.2020 - 13:17 | Son Güncellenme:

Her ne kadar günümüzde az bilinse bile, özellikle faydaları ile mutlaka değerlendirilmesi gereken meyveler içerisinde karayemiş geliyor. Peki karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş meyvesi (taflan) nelere iyi gelir? İşte bu konuda merak ettikleriniz.

Karayemişin Faydaları Nelerdir Kareymiş Meyvesi (Taflan) Nelere İyi Gelir

Çok fazla insanın bilmediği ancak Türkiye'de yetiştirilen karayemiş, top top salkım meyveleri ile ön plana çıkıyor. Özellikle insan sağlığı açısından sunduğu faydaları ile son dönemlerde ilgi toplayan bu meyve, birçok farklı yöntem üzerinden kullanılabilmektedir.

Karayemişin Faydaları Nelerdir?

Halk arasında taflan olarak da bilinen karayemiş lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra faydaları üzerinden yoğun tercih ediliyor.

- Bol C vitamini içerdiği için güçlü bir antioksidan etkisi sağlar.
- Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir.
- Nezle ve grip ile beraber öksürük gibi birçok dış rahatsızlığa karşı koruyucudur.
- Kan dolaşımının sağlıklı ve dengeli bir noktaya gelmesini sağlar.
- Beyin fonksiyonlarını ve beyinsel aktiviteleri korumada oldukça etkilidir.
- Alzheimer ve benzeri birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
- Vücutta idrar söktürücü etkisi bulunur.
- Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Sinirleri yatıştırır ve kişinin stresten uzak kalmasına olanak verir.
- Uykusuzluğu giderici bir etkiye sahiptir.

Karayemiş Meyvesi (Taflan) Nelere İyi Gelir?

Lezzetli bir meyve olması ile beraber birçok farklı faydası konusunda da son dönemlerde karayemiş oldukça tercih ediliyor. Kiraza benzeyen kırmızı görüntüsü ile beraber meyvesi lezzeti bu şekilde tüketilebilir. Özellikle C vitamini yüksek oranda içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok dış etkilere karşı koruma sağlar.

Kısırlık tedavisinde birebir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Üreme organlarının işlevselliğini güçlendirir. Diğer yandan kadınların kist ve benzeri yaşadığı hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerdiği lif sayesinde tokluk hissi oluşturur. Kalsiyum bakımından zengin olduğu için Kemik ve kas gelişimi noktasında da oldukça önemli bir meyvedir. Sinir ve stresin araması ile beraber kişinin daha sakin bir yapıya gelmesi açısından da etkili bir meyve olduğunu söylemek mümkün.

Karayemişin Zararları Var mı?

Karayemiş çok faydalı bir meyve olması ile beraber birtakım zararları da bulunur. Özellikle taze yapraklarının zehirli bir yanı olduğunu söylemek gerekir. O yüzden mutlaka kurutulmuş haliyle karayemişin yapraklarını kullanması önerilir. Meyvesi açısından ise eğer aşırı tüketilirse ishal gibi bir yan etki yaratabilmektedir. Tabii alerjik birtakım reaksiyonları bulunan kişilerin de karayemiş meyvesini yerken dikkat etmesi gerektiği önemlidir. Bunun dışında özellikle meyvesinin herhangi bir zarar teşkil etmediğini ve dengeli tüketilirse önemli faydalar sağladığını dile getirmek mümkün.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar