SağlıkKan İğnesi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır? Demir Eksikliği Kan İğnesi İle Geçer mi?

Kan İğnesi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır? Demir Eksikliği Kan İğnesi İle Geçer mi?

30.03.2021 - 11:24 | Son Güncellenme:

Başlıca sebepleri arasında yetersiz beslenme bulunan demir eksikliği, kan iğnesiyle tedavisi olup olmadığı merak edilen bir hastalıktır. Sizler için Kan iğnesi nedir, hangi durumlarda yapılır? Demir eksikliği kan iğnesi ile geçer mi sorularının yanıtlarını derledik.

Kan İğnesi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır Demir Eksikliği Kan İğnesi İle Geçer mi

 Kan iğnesi, demir haplarına göre oldukça az yan etki içerir. Bu nedenle uygun gören doktorlar hastalarına kan iğnesi tavsiye edebilir.

Haberin Devamı

 Kan İğnesi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?

 Kan iğnesi, içinde bol miktarda demir bulunduran bir iğne türüdür. Asıl amacı sağlıksız beslenme, kan hücresinin üretim yetersizliği gibi etkenlerle oluşan demir anemisini tedavi etmektir. Bu nedenle demir içeren tabletlerin yerine iğne şeklinde demir takviyesi almayı sağlar.

 Kan iğnesi, iğne şeklinde olduğu için hap yutamayan ve oral yolla ilaç almakta zorlanan kişilere verilebilir. Eksiklik oranına göre iğneden bir süre sonra tabletlere dönüş yapılabilir. Hastanın öyküsüne uygun şekilde karar verileceği için hemen hemen her yaş grubuna demir iğnesi uygulanabilmektedir.

 Kan iğnesi kullanırken demir emilimini yavaşlatacak veya engelleyecek yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Doktorun tavsiyelerinin dışına çıkmadan doğru dozda uygulanmalıdır. Tedavi süreci hastanın keyfine göre yarıda kesildiğinde hastalığın nüksetmesi gibi sorunlar oluşabilir.

Haberin Devamı

 Demir Eksikliği Kan İğnesiyle Geçer mi?

 Demir eksikliğinin tedavi edilmesinde öncelikle hastalığa sebep olan ana etken bulunmalıdır. Ancak belirtilerin ilerlememesi ve tedavi sürecini hızlandırmak adına vücuda demir takviyesi yapılır. Bu takviyelerden biri de demiri aşırı düşük olan hastalara verilen kan iğneleridir.

 Kan iğneleri doktorun uygun gördüğü şekilde, en az haftada bir uygulanması gereken damar yolu ile vücuda alınan ilaçlardır. Demir desteği sağlayarak vücutta oluşan belirtilerin önüne geçer. Hastalığı oluşturan asıl sorun çözüme kavuştuğu zaman demir desteğine ihtiyaç kalmayabilir. Ancak sebebi bulunamayan hastalıklarda da dönem dönem kullanılacak demir takviyesi uygun bir çözüm yoludur.

 Demir eksikliğinin tedavisi uzun süren, ilaç kullanımına mutlaka düzenli devam edilmesi gereken bir tedavi türüdür. Bu nedenle unutulan günler için fazladan iğne vurdurmak, ilaç kullanımını yarıda kesmek oldukça yanlıştır. Yaklaşık 6 aylık kullanımdan sonra demir değerleri normale dönerken 3 ay içinde belirtiler yüksek oranda azalmış olur.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar