17.01.2018 - 17:05 | Son Güncellenme:
Deve dikeni ya da geber otu şeklinde de bilinen kapari bitkisi, doğada kendi kendine yetişebilen bir bitkidir ve güneşli havaları da sevdiğinden ülkemizde Akdeniz iklimine sahip yerlerde yetişir fakat dünya ülkelerine göre çok yaygın değildir. Meyvelerinden ve tomurcuklarından turşu yapılan kapari bitkisinin, 150-200 yıl yaşadığı söylenmektedir. Çiçeklerin tohumları açmadan toplanır.
Kapariyi hiç duymamış olanlara tüketim seçenekleri
Öncelikle, kapariyi tüketmeden önce gölge de bekletmeniz ve güvendiğiniz yerlerden almanız önerilir.
•Kapariyi, turşu, reçel ve salamura yapımında kullanarak tüketebilirsiniz.
•Salata, pizza, hamur işi ve benzeri zeytin kullandığınız yiyecekler de zeytin yerine tüketebilirsiniz.
•Her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek tüketilebilir.
•Peynir ile pişirilip birlikte tüketilebilir.
•Çayı yapılarak içilebilir ve şekersiz tüketimi önerilir.
Kaparinin ilginç faydaları
•Kalsiyum, demir, bakır ve sodyum açısından zengin olduğundan kemikleri geliştirdiği ve güçlendirdiği söylenmektedir.
•Ciltte nemlendirici, koruyucu, temizleyici görevi gördüğü ve sivilce, akne, iltihap gibi problemleri engellediği bilinmektedir.
•A vitamini içerdiği bilindiğinden, vücutta antioksidan görevi gördüğü, trombosit sayısını arttırdığı kanseri önlediği söylenir.
•Karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi söz konusudur.
•Lif oranı yüksek bir bitki türüdür.
•MS hastalığının ve kan yapıcı özelliğinden dolayı, lösemi, anemi gibi kan hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
•Yapısındaki B12 vitamini ile vücuda enerji verdiği ve hafızayı güçlendiği söylenir.
•Kadınlarda adeti düzenlediği ve sancıları azalttığı bilinir.
•Böbrek taşı ve böbrek kumu rahatsızlıkları yaşayanlarda tedavi sürecinde kapari çayının tüketimi tavsiye edilir.
•Balgam söktürücü, kabızlık giderici ve cinsel gücü arttırıcı özellikleri de bilinmektedir.
•Hemoroit hastalığının tedavi sürecinde de önerilir.
•Kalça rahatsızlıkları ve diş ağrılarında önerilir.