Son bir kaç haftadır sezeryan mı, normal doğum mu? sorusunun sorulduğu yazılar dikkatimi çeker oldu. Sezeryan bir doğum çeşidi midir, ben anlayamıyorum hala. Ameliyattır benim bildiğim. Normal olmayan durumlarda yani ANORMAL doğumlarda, hem annenin hem de bebeğin hayatını kurtaracak olan cerrahi müdahaledir. Öyle değil mi?
Neyse millet ‘sezeryan mı olsammmmm?’ diye düşüne dursun, ben evde doğum fikrini çok sıcak bulmuşumdur. Biraz da inattan mıdır nedir, gittikçe daha doğal olana kaymaya başlıyorum. Benim normal doğumla ilgili fikirlerimi takıntı olarak değerlendirenler de çıkmadı değil. Yok Koray çok küçükmüş de, yok ben çok kilo almamışım da, yok ben şanslıymışım da… da da da… Fark eder mi? İri bir bebek olsaydı karnımdaki ve sağlığımızı tehlikeye atacak bir durum olmasaydı, ben bıçak altına yatmayı mı isteyecektim? Şans ne demek?
Azınlık değilim ki şanslı grupta sayılayım. Anormal bir durum yok doğal doğum yapmak istememde. Mümkün olsa evde doğum yapsam. Bence çok da romantik. Her şeyin başladığı yerde, bebeğimi doğuracağım.
Eskiden herkes evde doğuruyormuş. Bebek ve anne ölümlerinin çokluğunu buna bağlıyorlar. Doğrudur. Sıkıntılı geçen bir doğumda doktor yoksa hayati tehlike büyük demektir. Ebe kavramı da farklıymış aslında. 1-2 kere çocuk doğurtan köyün yaşlı kadını, olmuş sana ebe. Ne doğumun esaslarını bilir, ne de gerekli olduğunda müdahale etmeyi. Oysa ebe demek, doğum hemşiresi demek bir anlamda. Bebeği doğurtandır. Bebeğin anne karnındaki hareketlerini, nasıl doğacağını bilir. Ters giden bir durumda ne yapması gerektiğini veya yetemeyeceği durumlar olabileceğini bilir. Doktora yardım eder, doğumu kolaylaştırır.
Siz hiç doğum seyrettiniz mi?
Önemli olanın, bebeğin kafası göründükten sonra doktorun yaptığı müdahale olduğunu biliyor musunuz?
Hamileyken bir cesaret youtube’dan açıp seyretmiştim onlarca video. Babam defalarca anlatmış olmasına rağmen, seyretmek başka bir zevk. İtiraf etmem gerekirse ilk seyrettiğimde şok olmuştum. Friends dizini seyredenler bilir. Rachel hamileyken bir doğum videosu seyreder ve fenalık geçirir. İşte ilk tepkim öyle olmuştu. Şaşkınlık ve korku karışık. Ya doktor yanlış hareket yaparsa diye benimkinde? Her şeyi ben biliyorum ya, doktor yanlış biliyorsa ne olur acaba diye endişelenmiştim. Seyretmeye devam ettikçe büyülendim. Annenin ıkınması, doktorun veya hemşirenin/ebenin anneyi rahatlatıcı sözleri, kocanın şefkatli dokunuşu ve bebeğin ağlaması… Ben ki kolay kolay ağlamam her şeye, artık ne zaman bir doğum videosu seyretsem gözlerim dolar. Konuşamaz olurum bir kaç dakika. Çünkü biliyorum neler yaşandığını o odada.
İkinci kez hamile kalırsam, evde doğurma şansım da olursa hayatta kaçırmam fırsatı.
Bunu söylediğim duyanların bir kısmı hayretle ve korku dolu gözlerle bakıyorlar bana. Bir çok kadın doğum olayına korkuyla yaklaşıyormuş. Anlatılan hikayeler, yazılar, haberler ve hatta doktorların yönlendirmesiyle doğal olandan çekinir olduk. Evde doğum ile ilgili Türkçe yazı, kaynak var mı diye araştırırken, karşıma çıkan bir web sitesinde öylesine kötü tasvir edilmiş ki, insan bırakın evde doğumu, hastanede 10 tane doktor gözetiminde bile doğum yapamaz. Zaten yazının altına da benim bu şikayetimi dile getiren yorumlar da yapılmış. Merak edenlere linki burada.
Evde doğumun hastaneden tek farkı, herhangi bir komplikasyon olma durumunda yapılacakların kısıtlı olması. Yoksa anne de bebek de sağlıklıysa, hamilelik iyi geçmişse, bebeğin anne karnındaki pozisyonu doğruysa hastanede veya evde yapılacakların birbirinde farkı yokmuş. Burada önemli olan, size doğumda eşlik edecek olan doğum hemşiresinin, mümkünse doktorun varlığı. Evde doğurmak istiyorum derken, 'tek başıma doğuracağım, annem de kaynar su-temiz havlu ile başımda bekleyecek' demiyorum tabi ki. Planlı bir doğum benim bahsettiğim.
Bazı kaynaklar, evde doğumun ilkelce olduğunu iddia edip ölümlerin çokluğundan bahsetse de biraz daha araştırınca durumun hiç de öyle olmadığını gösteren çalışmaları, yayınları buldum. İşin güzel tarafı evde doğumlarda, daha az müdahale edildiğinden, annenin ve bebeğin toparlanması daha hızlı oluyormuş. Evde doğum hakkında yanlış bilinenleri anlatan ingilizce bir site var:
http://www.gentlebirth.org. Bir göz atıp yazılanları okumanızı tavsiye ediyorum.
Olur da evde doğum yaparsam kapının önüne asacağım bir tabela: BU EVDE DOĞUM VAR!