25.03.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:
İlaç zehirlenmesi, ilacın fazla dozlarda tüketilmesi sonucu oluşur.
İlaç Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İlaç zehirlenmesi herkeste görülebilecek bir durumdur. İlaç kullanımına dikkat etmeyen kişilerde bu durumlar yaşanabilir. Özellikle doktorların söylemiş olduğu dozdan fazla ilaç almak ilaç zehirlenmesine yol açacaktır. Bu zehirlenmeler tüm vücutta etkili sonuçlar doğuracaktır. Birçok ülkede ilaç zehirlenmesiyle ölen kişilerin oranı çok yüksektir. Kulaktan duyma ve önerilmeyen ilaçların kullanımı sonrasında da ilaç zehirlenmeleri görülebilir. Mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekir.
İlaçların etki göstermediği durumlarda fazla ilaç kullanımı vücudun tepki vermesine neden olacaktır ve ilaç zehirlenmesi yaşanacaktır. İlaç zehirlenmelerin birçok nedeni olabiliyor. Bazen kişilere göre oluşan bu durum bazen de önerilen dozlar sebebiyle oluşabiliyor. Kişilerin vücut direncin göre verilmeyen dozlar ilaç zehirlenmesine yol açabiliyor. İlaç zehirlenmesinin belirtileri herkesin araştırma yaptığı bir konudur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
● Antikolinerjik sendromlar
● Sempatomimetik sendromlar
● Opiat
● Kolinerjik sendrom
● Salisilat
● Asetaminofen zehirlenmesi
Bazı kişiler ilaç zehirlenmesi belirtileri gösterdiğinde, hangi doktora gideceğini bilmiyor. Fakat bu durum acil bir durum olduğundan, mutlaka acil servise gidilmelidir. İlaç zehirlenmesi yaşayan kişiler zaman kaybetmeden tedavi olmalıdır.
İlaç Zehirlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç zehirlenmesi sonrasında kişilerin nasıl bir tedavi olacağı çok araştırılıyor. İlaç zehirlenmesi yaşayan kişilerin kusturulması ilk yapılacak olan müdahaledir. İlaç zehirlenmelerinin acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumlarda kişi için büyük oranda ölüm riski oluşur.
Doktorlar için detaylı bilgiler her zaman tedaviyi hızlandıracaktır. İlaç zehirlenmesi yaşayan kişilerin hangi ilaçları tükettiği doktorlar için önemlidir. Bu ilaçlara göre doktorlar gerekli kontrolleri yaparak hastanın midesini yıkıyor. Mide yıkama işlemleriyle midede bulunan ilaçların vücuttan tamamen atılması sağlanıyor. Bu işlemlerden sonra hasta gözetim altında tutularak, gösterilecek olan reaksiyonlar izleniyor. Sürekli olarak kontrol edilmesi ve üstünde durulması gereken bir sağlık sorunudur.